Orbán és Magyar örül a végén? – a legvalószínűbb eredmények öt pontban

A Fidesznek és a Tiszának jó estéje lesz június 9-én, a régi ellenzéknek viszont nagyon kellemetlen – így tudnám összegezni az elmúlt napokban, hetekben folytatott beszélgetéseimet arról, milyen eredmények várhatóak az EP- és önkormányzati választásokon. Pártvezetőkkel, más politikusokkal, kutatókkal és politikai háttéremberekkel (kormánypárti és ellenzéki oldalról is) beszélgettem arról, hogy a mostani számok és tendenciák alapján milyen százalékokra, győzelmekre, vereségekre számítanak.

Egy gyors összefoglaló a kirajzoldó képről azok számára, akinek csak két percük van erre:

  • A részvétel magasabb lesz, mint a korábbi EP- és önkormányzati választásokon, 50 százalék feletti részvétellel számol mindenki, a legtöbben az 50-55 sávba teszik, van olyan kutató, aki a 60 százalékon sem lepődne meg.
  • A Fidesz az utolsó hetekre összeszedte magát, és az Orbán Viktor által a Békemeneten beharangozott “világrekord” mozgósítással megint 50 százalék közelébe juthat. 45-50 százalék közé teszik a kormánypártot a legtöbben, amely egy nagy győzelmet jelentene Orbánnak – főleg ez után a négy hónap után. A Békemenetről látott légifelvételek sem egy vesztes sereg képét mutatták
  • Magyar Péter a választási előtti napon tartott tömeggyűlésével az utolsó pillanatokban is magához vonz sok ellenzékit, így simán 30 százalék közelébe juthat az EP-választáson.
  • A DK-MSZP-Párbeszéd lista legvalószínűbb 10 százalék körül lesz, a végső részvételtől és mozgósítástól függ, beesnek-e 10 százalék alá. A mostani Magyar Péter-hájp nem kedvez nekik, de a Sulyok-üggyel és Dobrev Klára vitázási szerepléseivel megerősítették a magszavazóikat.
  • A kisebb pártok közül a Mi Hazánk mandátumszerzésére számítanak a legtöbben. A Kutyapárt mandátuma a részvétel nagyságától függ, a Momentum mandátumára most kevesebben fogadnak. A többi kispárttól (Jobbik, LMP, 2RK, MMM, pláne a Megoldás Mozgalom) senki nem számít meglepetésre, vagyis bejutásra. 
  • A fővárosban Karácsony Gergely győzelmét méri az ellenzék és a Fidesz is, és ez Szentkirályi Alexandra visszalépése esetén sem változna. Tehát nem fog visszalépni a Fidesz jelöltje, az ő feladata a Fidesz-lista erősítése. Szentkirályi és Vitézy döntetlenre áll, az utolsó napok döntik el, ki lesz a második.
  • A fővárosi közgyűlés összetételében már senki nem ilyen biztos: abszolút többsége várhatóan senkinek nem lesz, így az új főpolgármesternek hosszú távú és alkalmi koalíciókkal lavírozva kell majd vezetnie a várost. A Fidesznek lesz alighanem a legnagyobb frakciója, a DK-MSZP-Párbeszédet a Tisza meg is előzheti, és bekerül még a Kutyapárt, az LMP-Vitézy lista tagjai. A Momentum és a Mi Hazánk bejutása billeg..
  • A kerületek többségében nem változik a polgármester személye, és maradnak az eddigi erőviszonyok. Öt kerületben kiélezett a helyzet, és különböző okok miatt nagy a csata, ki lesz a polgármester. Ezek: a Várnegyed, Józsefváros, Ferencváros, Zugló és Csepel.
  • A megyei jogú városokban sem várható hatalmas átrendeződés, itt a politikai szférában olyan városokra figyelnek, mint Győr, Eger, Szekszárd, Szolnok és Tatabánya, ahol más-más okok miatt lehet politikai változás a város élén.
  • A vármegyei listákra kevés figyelem fog esni, de jelzésértékű lesz, hogy a kisebb településeken a Fidesz hogy stabilizálja a táborát. Itt azért most is mindenki narancssárga térképre számít, nagy fideszes győzelmekre minden vármegyében. Ez azért is magabiztosan kijelenthető, mert a Tisza végül nem állított vármegyei listákat, a régi ellenzék pedig külön indul, több vármegyében még a most elvileg összefogó DK és MSZP is külön listán lesz.

És akkor most jöjjön eggyel részletesebben az elemzés arról, hogy melyek a legvalószínűbb eredmények – természetesen öt pontban. Elnézést a hosszúságért, de egy összképet szerettem volna adni, amelyet ismerősöknek is tovább lehet küldeni. 😀 Az eredményekről és az ebből következő politikai helyzetről pedig még a héten, a választás előtt tervezek itt ezen a felületen egy ehhez hasonló kérdezz-feleleket, kifejezetten a támogatóknak (Ki nyerte a vitát? És a Fidesznek és Magyarnak hány százaléka lesz? Kérdezzetek!), szóval már csak ezért is érdemes előfizetnetek.

Fotó: Választási mém

Ha szeretnél ilyen elemzéseket olvasni, és kérdeznél is, iratkozz fel, és anyagilag is támogasd a hírlevelet.