Ferenc pápa bocsánatot kér a melegektől, csak tréfásan próbálta használni a buzulás kifejezést

Homofób kijelentései miatt bocsánatot kér Ferenc pápa – áll a Vatikán közleményében. Az egyházfő az olasz püspöki konferencia zárt ajtós megbeszélésén tiltakozott a szexualitásukat meg nem élő meleg férfiak papi szolgálata ellen, majd hozzátette, hogy egyes katolikus szemináriumokban

már így is túl sok volt a „buzulás”.A közlemény szerint a katolikus egyház nyolcvanhét éves fejének „nem állt szándékában megbántani senkit, vagy homofób kifejezéseket használni”, ezért bocsánatot kér „azoktól, akik sértve érezték magukat”.

Ferenc pápa kijelentései több olasz lap szerint is a püspökökkel folytatott zárt ajtós vitán hangzottak el a múlt héten: amikor arról kérdezték, fel kell-e venni a meleg férfiakat a katolikus szemináriumokba, ahol papokat képeznek, a pápa azt mondta, hogy bár fontos mindenkit befogadni, valószínű, hogy egy meleg személlyel kettős életet kockáztatnának. Ezután állítólag hozzátette, hogy egyes szemináriumokban már így is túl sok volt a „frociaggine” – ez a vulgáris olasz szlengben nagyjából „buzulást” vagy „buziságot” jelent.

A püspökök már novemberben megszavazták, hogy a szexualitásukat nem megélő meleg férfiak felvételt nyerhetnek a szemináriumokba, de Ferenc végül keresztbe feküdt ennek a döntésnek. Pedig 2013-as megválasztása óta az egyházfő nyilvános nyilatkozataiban befogadóbb hangnemet képvisel az LMBTQ+ közösség felé.

Egy meg nem nevezett püspök szerint Ferenc tréfának szánta a szóhasználatot, de az zavart keltett a püspökök között. Van, aki szerint nem is volt azzal tisztában, hogy sértő ez a kifejezés.