LKM vendégház. Magyar demensek helyett ázsiai vendégmunkásoknak

Új életre kelne a volt LKM vendégház impozáns épülete

Fontos vendégek a múltból

– Amiről beszélnek, hogy Szeppelfeld Sándor, a kohászat igazgatója itt lakott, majd e falak között lett öngyilkos 1982-ben. Az viszont biztos, hogy az akkori miniszterelnökök és pártvezetők, mint például Kádár János vagy Grósz Károly (aki egyébként is miskolci születésű volt) gyakran tettek látogatást a Diósgyőri Acélművekben. A szocialista blokk országaiból érkező külföldi delegációk szintén gyakori vendégek voltak. A vendégházak a korszak híres művészeinek, például  Kállai Ferencnek, Latinovits Zoltánnak vagy éppen Szörényi Leventének és az Illés együttesnek is szállást biztosítottak, ha a gyárban léptek fel,  és neves sportolók és sportvezetők is megfordultak itt, hiszen a gyárak támogatták a helyi sportklubokat.

Egyedileg készített csillárok

Közben felmegyünk egy emeletnyit, a hajdanvolt bálterembe érünk. Kísérőink felhívják a figyelmet az üveges tolóajtóra, ami ma is működik. Az ólomüvegablakok, a régi, a gyárban készített csillárok a régi kort idézik, mint ahogy a kandalló is, amiben szinte látjuk, ahogy évtizedekkel ezelőtt lobogott a tűz.

– Amikor megvette a cég az épületet, 80-as évekbeli bútorok voltak benne, ám minden elázott, tönkrement, ki kellett dobni, szinte semmi nem volt használható – meséli Recskó Péter. Megtudjuk, a 30-as évek végén kályhával fűtöttek, a tetőn még láthatóak a régi kémények vagy maradványaik. Aztán amikor a kohászat területén kiépítették az ipari gőzvezetékeket, ide is átvezették, onnantól a gőz fűtött, hatalmas öntvényradiátorokat szereltek fel. Annak nyomait láthatjuk még sok helyen a falakon.

Az egyedileg készített csillárok sok helyen megmaradtak
Fotó: Vajda János

Idősek otthona? Ifjúsági szálló? Munkásszálló?

Feljebb megyünk, megnézünk néhány vendégszobát is. Nem túl nagyok, 16-24 négyzetméter között mozognak. 2-2 szobához tartozik egy fürdőszoba vécével, de mindegyik szobában van mosdókagyló. A fentebbi, magasabb színvonalú, nagyobb alapterületű apartmanok saját, önálló vizesblokokkal rendelkeznek. Nézzük, lecsupaszítottak, de nincsenek rossz állapotban: teljes átalakításra nem, legfeljebb felújításra lesz szükségük.

– Ezért merült fel először az idősek otthonának a gondolata, de ifjúsági szállónak, gyermekjátszóháznak is el tudtuk volna képzelni – veszi át a szót Süle Anita. – Aztán a napokban megjelent egy pályázat, hogy munkásszálló építéséhez uniós forrásra lehet pályázni, ez megmozgatta a fantáziánkat.

A projektmenedzser szerint mikro- és kisvállalkozások vármegyénkben akár 75 százalékos intenzitással is pályázhatnak, ami annyit jelent, hogy 4,8 millió forint támogatást is kaphat a nyertes fejenként, ami 200 elszállásolt esetén szép összeg lehet.

– Ezzel a kalkulációval úgy gondoljuk, hogy ez most jó befektetési lehetőség – magyarázza. Mint mondja, akár ők maguk is belevágnának, de még nem döntöttek. Egy biztos, a korábban tervezett, demensek számára létrehozandó öregek otthonát nem itt, hanem máshol építik meg.https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2024/05/miskolc-lkm-vendeghaz-impozans-epulet-boon-fotok