Skip to content

Használt mozdonyokat lomizna Lázár minisztériuma

Használt mozdonyokat lomizna Lázár minisztériuma

Brüsszel és a háború miatt

Az üzemképes dízelvonatok száma 12 százalékkal csökkent, cserére nincs pénz, új járművekre ráadásul 3-5 éves várólista van, emiatt a cél a magyar gyártókapacitások növelése a minisztérium szerint.

A Közlekedő Tömeg közérdekű adatigényléssel fordult az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz, a részleteket egy pénteki Facebook-posztban közölték. Mint arról a Hvg.hu is beszámolt, az adatokból kiderül: az üzemképes dízelvonatok száma rohamosan csökken (három év alatt 12 százalékkal), az öregedő géppark fejlesztését Lázár János minisztériuma szerint a háború, valamint a „a hazánknak járó uniós pénzek jogtalan visszatartása” miatti forráshiány akadályozza – számolt be róla az Rtl.hu.

A KT posztja szerint mióta Lázár János a miniszter, „az üzemképtelen motorvonatok miatt busszal pótolt vonatok száma kilőtt, a mélypontot jelentő 2023. júniusban 15-ször annyi mellékvonali vonat maradt ki (856), mint egy évvel korábban (56)”.

Az ÉKM az RTL híradó kérdésére megerősítette: „a tulajdonosi jogokat gyakorló minisztérium arra utasította a vasúttársaság illetékeseit, hogy folyamatosan monitorozzák, hol vannak elérhető és tisztességes minőségű használt járművek az európai vagy a nemzetközi piacokon”.

Hozzátették: „Ennek köszönhetően már csatasorba álltak az ún. AKIEM-mozdonyok, de ezen a módon zajlanak előrehaladott tárgyalások a mellékvonalakon bevethető, használt dízeljárművekkel kapcsolatban is”. Megerősítették, hogy a beszerzéseket érintő pénzszűkét „részben az uniós pénzek jogtalan visszatartása, részben a háborús hatások okozzák”.

Az ÉKM szerint a járműpiacon tapasztalható jelenlegi erős keresleti hatás miatt a várólista 3-5 éves új járművek beszerzésénél. „Ez nyilvánvalóan szűkíti a használtjármű-piacon elérhető lehetőségeket is; nem véletlen, hogy Magyarország keresi a módját annak, hogyan lehet erősíteni a nemzeti kézben lévő gyártókapacitásait” – tette hozzá a minisztérium sajtóosztálya.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



16 Comments

  1. Névtelen
    2024.05.26. 09:35

    Milyen furcsa, hogy nem a miniszterek és az államtitkárok béremelése maradt el „Brüsszel és a háború” miatt, hanem a lerohadt mozdonyok pótlása!

  2. Névtelen
    2024.05.26. 10:02

    Hogy Lázárt is azzal a kínai horkolásgátlóval lélegeztessék amire volt 300 milliárd.

  3. Névtelen
    2024.05.26. 10:02

    fél éve, vagy 1 éve volt?? :
    lázár bemondta, h nem szeressük a siemens-et (sem)!
    vmi lekötött rendelésünk volt már Új mozdonyokra. visszamondta a parasztja, orbán főtanácsos megérzésre és sértődöttségéből fakadó utasítására hivatkozva.
    már akkor megmondta mindenki aki járatos a témában, h nem olscóbban, hanem jóval drágábban tudnak venni majd, ha mégis szükség lesz rá, ráadásul beállhatnak a sor végére és várhatnak rá… és nem értették. csakazértis összerúgták a port a siemensel is. az meg csak röhögött a markába, mert ugyanazt a lefoglalt mozdonyállományt, eme idióták felmondása után, már akkor is drágábban tudták eladni. most meg…
    nagypofájú, fogalmatlan idióták ezek, teljes felhatalmazással

  4. Névtelen
    2024.05.26. 10:03

    Ezzel együtt a Siemens-et kipicsázták a paksi bővítésből is pedig a Siemens vezérlési rendszer nélkül nincs atomerőmű.
    Utána elkezdtünk izmozni a német kormánnyal mert rájöttünk, hogy mégis kellene de akkorra már életbe léptek a szankciók az oroszok ellen.
    Ilyen az amikor hülyék vezetnek egy országot.

  5. Névtelen
    2024.05.26. 10:03

    A 100 db megrendelt mozdonynak azonnal lett vevője! A SIEMENS magyarországi leányának vezetői meg csak hüledeztek! Van még egy ország a világban akiknek ilyen nagyszerű távlatokban gondolkodó és tervező vezetői vannak? Nem akarták elhinni. Aztán jött a kínai vasút biztositóberendezésének egyeztetés nélküli azonnali szállítási igénye. Na ezt meg a SIEMENS gyárai a lekötött nagy megrendelés állományuk miatt nem tudták teljesíteni! Aztán a SIEMENS a nemzetközi tilalom miatt nem tudott (német kormánydöntés is) biztonsági berendezéseket szállítani Paks II-höz. No ezek után -mivel nem nyalták a kormány hátsóját-, nem is szeretjük többé ezt a céget meg ma már többi nagy EU gyártót. Nem kell csodálkozni, egy ménesbirtok bölcs, előre gondolkodó miniszteri biztosától várható egyéb?

  6. Névtelen
    2024.05.26. 10:04

    Mozdonyaink fele Ukrajnába szállít misebort, a másik fele a Prüsszelben várakozik a nekünk járó pénzekre. Lézerdzsoni meg továbbra is olyan, mint a faxom.

  7. Névtelen
    2024.05.26. 10:04

    a beszerzéseket érintő pénzszűkét „részben az uniós pénzek jogtalan visszatartása, részben a háborús hatások okozzák”

    Ja, véletlenül sem az, hogy pl. Mészáros 330 milliárddal gazdagodott egy év alatt. A többi oligarcháról nem is beszélve.

  8. Névtelen
    2024.05.26. 10:05

    A megafon most fontosabb

  9. Névtelen
    2024.05.26. 10:07

    tudjuk mi azt nagyon jól, hogy móricka is szerette ismételegtni a mondanivalóját, de ami a kormány és szekértolói között folyik az már a nemzeti nagyságunk képzeletének, de főként az önbecsülésnek a szemétdomra való hányása…

    az országnak járó brüsszeli pénz…. lassacskán már a kisegítő iskolások számára is világossá lett téve, hogy a pénz az valóban járhatna, ha eleget tenne a kormány a feltételeknek… de az ezen való munkálkodás helyett végetnemérő nyálfröcsögéssel akarják az urak bizonyítani vélt igazukat…

    most éppen mozdonyra kellene, mintahogyan pedagógus fizetésemelésre, egészségügyre, vagy akármilyen célra is mindig a százszor elátkozott brüsszel pénzére lenne szükség…

    pedig amúgy ész nélkül hasítunk ám…

    megbecsülésünk az egekben, hiszen a világ szemete látogat ide fellengzős konferenciákra, ismeretlen célból még a legvérmesebb iszalmista-antiszemita bohócot is a keblünkre öleljük, még akkor is ha pénzt alig hoz…

    pedig amúgy ész nélkül hasítunk ám…

    egy az ajtaján csókolózó galambokkal díszített falusi budit sem tudunk már építeni brüsszel pénze nélkül, nemhogy mozdonyt venni ebben az országban, de a nemzethy sertés inkább a békehisztériáját ismételgetni, vagy éppen fenyeget, zavart kelt, vétózik, harcol, sőt, szerinte csatát is nyer…

    mikor mondja már neki egy bennfentes szekértoló vagy kinevezett seggnyaló, akár választott lelkendező támogató, hogy a kettő nem vág össze?

  10. Névtelen
    2024.05.26. 10:09

    Na de venni lehetett volna, de valahogy mindig másra kellett a pénz:
    – ilyen meg olyan arénák, stadion minden porfészekbe
    – nemluxus és nemkormánygépek … hát még a felhasználásuk meccsekre, vagy éppen kicsimmel Firenzébe
    – a Budai vár megalomán projektjei, élén a Karmelitával
    – ner-közeli bankok és egyéb cégek kitömése, köztük a A Szent Családdal
    – Sixtyheath Ranch … a főúri birtok
    – csatahajó méretű jacht a gyerekkori cimborának
    – propagandára kidobott milliárdok a hatalom megtartása érdekében
    – horkolásgátlók Kínából egy maláj „üzletember” közvetítésével
    – A Kedves Vezető szülőfalujának felvirágoztatása
    – ner-kegyenc celebek folyamatos kitömése
    – letelepedési kötvénybiznisz

    De lehetne folytatni, és ez csak az, amit bárki láthat …

  11. Névtelen
    2024.05.26. 10:11

    Nincs pénz mozdonyokra. Akkor toljátok Béláim.

    Persze uszító plakátokra mindig van pénz.
    csináljátok csak idióták, hajrá..mutassátok be ismét hogy az ég világon semmihez – bocs a hazudozáson és a lopáson kívül nem értetek semmihez…

  12. Névtelen
    2024.05.26. 10:14

    Majd a műkörmösből lett államtitkárok csinálnak semmi perc alatt mozdonygyárat. Mi az nekik…

  13. Névtelen
    2024.05.26. 11:29

    „részben az uniós pénzek jogtalan visszatartása, részben a háborús hatások okozzák”.
    Érdekes, hogy CSAK Magyarországtól tartják vissza az uniós pénzeket és az is érdekes, hogy CSAK Magyarországot érinti annyira a háborús helyzet. Lézerjani! Nem gondolod, hogy ti vagytok a hunyók?
    Pedig tényleg! Takarodjatok a büdös p.csába és lesz pénz mindenre, főleg ha nem lesz aki ellopja!!! Ahogy tompika mondaná, ennyike!

  14. Névtelen
    2024.05.26. 12:09

    Lézer faszom csak kárt csinálni tud

  15. névtelen
    2024.05.26. 17:05

    A spanyol TALGO vásárlás is kútba esett, mivel a spanyol kormány megakadályozta a magyar vásárlást, attól tartva, hogy Moszkva strómanjai valójában a vásárlásra bejelentkezett magyar vevők.

    Lázár tehetségét igazolja a Hódmezővásárhely-Szeged villamos vonal körüli botrányos beruházás is.
    Semmiben nem tudta a beruházás az előre beharangozott műszaki elvárásokat produkálni.

    • Névtelen
      2024.05.27. 23:53

      Jaja! És a tramtrain azóta is vastagon veszteséges…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük