Hova megy a magyar? A görög–török helycserét leszámítva nagy változás nincs
Picture Shows: Chanelle Hayes August 11th, 2016 British Reality Star Chanelle Hayes shows off her fuller figure in a purple bikini while on holiday in Ibiza, Spain. It has been reported Chanelle is far happier as a size 16. The star has said she is at her biggest ever and has put on another stone and clothes don't fit! Exclusive All Rounder WORLDWIDE RIGHTS, Image: 296827125, License: Rights-managed, Restrictions: Exclusive - All Round No Digital Rights Without Permission Please Credit All Uses, Model Release: no, Credit line: Profimedia, FameFlynet UK

A görög–török helycserét leszámítva nagy változás nincs a nyári kiutazások piacán, a legtöbb magyar egyénileg a horvát tengerpartra utazik autóval és vonattal, az utazási irodák által értékesített nyaralási csomagokból viszont tavaly először Törökországba értékesítettek többet, nem Görögországba – mondta Világgazdaság megkeresésére Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke.

A lap összeszedte, a tengerparti repülős nyaralások sorrendje idén – az utazási irodák visszajelzése alapján – miként alakul:

Törökország már a második nyáron előzi meg Görögországot, Spanyolország a harmadik, Egyiptom és Tunézia előtt az élbolyt zárva.

Élénk a kereslet, nagyon sokan igénybe vették a 10-15 százalékos előfoglalási kedvezményeket, emiatt nagyon hamar beteltek a charterek.

Molnár Judit szerint visszatértünk a normalitásba, mivel a Covid-19 járvány előtti időszak forgalmát az idén már biztosan eléri, de akár meg is haladhatja a kiutazási piac.

A szervezett repülős nyaralások átlagára idén 1100 eurónak felel meg. Eebben benne van a repülőjegy, a transzfer, 7 éjszaka szállás, és általában az all inclusive ellátás.

Változtak az utazók igényei, miszerint 10-15 éve még a nagyon olcsó görög apartmanok voltak a legkeresettebbek, ahová konzervekkel, száraztésztával és egyéb élelmiszerekkel telepakolt autókkal indultak el a magyarok. Már másképp nyaralnak sokan, nem az otthoni ételeket, hanem a helyieket akarják fogyasztani, nemcsak az attrakciók, hanem a gasztronómiai élmények is fontossá váltak az utazások során.

Családdal, gyerekekkel nyaralni sokkal tervezhetőbb és kedvezőbb az all inclusive csomag, a gyerekekre 6 és 12 éves korig ráadásul jelentős kedvezményt adnak a tengerparti szállodákban – hangsúlyozta az utazási szakember a Világgazdaságnak.