Új alapokra helyezi a kórház és a beteg kapcsolatát

Balázs Mária, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház szóvivője örömét fejezte ki, hogy ennyire szeretik ezt az előadás-sorozatot és hozzátette, a kórház számára kiemelten fontos, hogy nyissanak az ellátásokat igénybe vevők felé, a hozzátartozók felé. Felidézte, hogy az egynapos sebészeti eljárásokkal kapcsolatos előadás után kapott pozitív visszajelzést a kórház, hogy a megfelelő utat bejárva valóban gördülékeny volt az ügyintézés. Az itt megszerzett tudás új alapokra helyezheti a kórház és a beteg kapcsolatát.

Korszerű ellátások Miskolcon

Az előadás során prof. dr. Takács István, a Semmelweis tagkórház Belgyógyászat – Lymphoma Terápiás Osztály osztályvezető főorvosa ismertette, milyen korszerű betegellátás folyik az osztályukon. Közérthetően beszélt a vérképzőszervi daganattípusokról, azok kezelési lehetőségeiről. Hangsúlyozta a szűrések fontosságát, hiszen minél hamarabb kezelnek valakit, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Kiemelte, hogy a személyre szabott orvoslás a jövő és ezen az úton halad az orvostudomány. Ismertette, hogy minden modern kezelési lehetőség elérhető a megfelelő állapotú betegek számára állami támogatással, beleértve az akár külföldi kezelési lehetőségeket, kísérleti gyógyszerterápiákat is. A hematológiai daganatokkal kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt évtizedben hatalmas fejlődés történt a kezelési lehetőségekben, a korszerű terápiáknak köszönhetően a korábbi egy-két éves túlélés akár 12 év is lehet, minőségi élettel, betegségtudat nélkül. „A jövő a klasszikus kemoterápia helyett a modern immunterápia, amellyel csökkenthetjük a szövődményeket és növelhetjük a túlélést”– húzta alá.

Egyre több a fiatal daganatos beteg

A Betegakadémia legizgalmasabb része az volt, amikor a hallgatóság kérdezhetett az előadótól. Károlyt – aki a feleségével rendszeres résztvevője a Liga rendezvényeinek – 16 éve műtötték gégerákkal. Érdekelte, ha létezett volna immunterápia, amikor őt diagnosztizálták, akkor megmenthették volna-e a hangját. Továbbá kérdéseket kapott a betegség tüneteivel, az esetleges megelőzéssel kapcsolatban, vagy arról, hogy merre induljon el valaki, ha a leírt tüneteket észleli magán. Az osztályvezető főorvos minden kérdésre válaszolt, magyarázattal, példákkal alátámasztva válaszait. Többen kíváncsiak voltak arra is, érvényes-e a vérképzőszervi daganatokra is, hogy egyre több a fiatal daganatos beteg. Az osztályvezető főorvos az igenlő válasza után kifejtette ennek okait is. Elmondta, hogy a genetika nagy szerepet tölt be a későbbi betegségek kialakulásában, az öröklődő hajlam mellett az urbanizált életmód káros környezeti hatásai és a késői szülés is hatással vannak a génállományra.