Berobbant a Tisza. A MOMENTUM, LMP,  MÁRKI-ZAY PÉTER MOZGALMA, Jakab bukóban

Berobbant a Tisza

A Tisza Párt ugyanis hiába került fel csak április elején a politikai térképre – néhány közvélemény-kutató cég már márciusban elkezdte mérni a politikai ambíciókat dédelgető Magyar Péter akkor még nem is létező pártjának támogatottságát, amely aztán áprilisra csúcsosodott ki –, és kérdéses, hogy a következő hónapban hova növi ki magát a mozgalom. A Tisza Párt márciusban még a harmadik erő volt Magyarországon, áprilisra azonban az átlagok szerint jócskán megelőzte a baloldali szövetséget, és már 21 százalékon áll a biztos pártválasztók között.

A küszöbön táncolók

Idén februárban még szinte biztosra vehetőnek tűnt, hogy három kisebb párt is megugorja az ötszázalékos küszöböt, sőt legtöbbjüknél nemcsak egy, de akár két EP-mandátum megszerzésében is reálisan lehetett reménykedni. Nos, azóta ez a helyzet is alaposan megváltozott.

MIND A MI HAZÁNK, MIND A MAGYAR KÉTFARKÚ KUTYA PÁRT (MKKP) MEGÉREZTE A TISZA SZÍNRE LÉPÉSÉT, DE EGYIK SEM ZUHANT AKKORÁT, MINT A MOMENTUM.

Utóbbi ugyanis a februári, 8 százalékos csúcsáról csaknem annak a felére esett vissza, már csak 4,6 százalékon állnak az átlagok szerint. A Mi Hazánk is óriásit esett, márciusban 8 százalékon, áprilisban már csak 5 százalékon álltak. A Kutyapárt még úgy-ahogy tartja magát, a novemberi, induló öt százalékukról februárra felkúsztak 7 százalékra, most pedig 5,7 százalékon állnak. Ezek között a pártok között öldöklő csata lesz akár egy mandátumért is.

A futottak még kategória

Sok pártnál olyan szinten elfogytak a támogatók, hogy nem túlzás kijelenteni, talán az utolsó olyan választásra készülnek, amelyen még mérik őket a közvélemény-kutatók. Ilyen például a Jobbik, amely drasztikusan lefelé tendál, a korábbi bázisának már nyoma sem maradt, és jelenleg a legtöbb cég szerint alig tehető egy százalékra a biztos szavazóik száma. Nem áll sokkal jobban azAK IS CSAK KÉRÉSZÉLETŰ FELLÁNGOLÁSA VOLT FEBRUÁRBAN, AZÓTA A MINDENKI MAGYARORSZÁGA IS VISSZAZUHANT A KÉTSZÁZALÉKOS SÁV ALÁ.

Jakab Péter szervezete, a Nép Pártján is erősen lefelé tart a lejtőn, mind a négy párt elől a Tisza szívhatta el a levegőt. Egyedül Vona Gábor kezdeményezése, a Második Reformkor tartja magát a tabella alsó részén, de az ő támogatottságuk még egyszer sem ment átlagosan két százalék fölé, most is csak 1,7 százalékon állnak, azaz érdemi esélyeik nem nagyon vannak a választásokon.