A mozgás előnyei a test számára

A testmozgásnak számtalan jótékony hatása van a testre, az izmok erősítésétől a pszichére gyakorolt hatásokig. A folyamatosan gyakorolt sport, de bizonyos időszakos gyakorlatok is olyan módszerek, amelyekkel biztosítjuk, hogy szervezetünk jobban működjön. Ismerd meg a mozgás előnyeit a test számára!

A fizikai aktivitás számos előnnyel jár, amelyek az erőfeszítés típusától függenek. Hangsúlyozzuk azonban, hogy a mozgás a legfontosabb egészségjavító tényező, és ennek pozitív hatásai lesznek, függetlenül attól, hogy milyen sportágat választasz. Ez abban az esetben is igaz, ha valamilyen mozgásszervi problémával küzdesz, legyen az láb-, vagy derékfájdalom, esetleg ízületi panasz. Ebben az esetben a Bp. III. kerületi MozgásKlinika szakemberei segíthetnek visszaállítani megfelelő mozgástartományodat, hogy továbbra is fájdalommentesen sportolhass.

Az ülő életmód az elhízás, a magas vérnyomás és a dohányzás mellett a szív- és érrendszeri betegségek egyik kockázati tényezője. A testmozgás viszont jelentősen csökkenti az agyi érkatasztrófák esélyét. Jó példa erre, hogy a szívbetegek és rendszeres testmozgást gyakorlók bizonyos esetekben felhagyhatnak a gyógyszerekkel, vagy csökkenthetik azok adagját.

Íme néhány ok, amiért a mozgás nem hiányozhat a mindennapjaidból!

Erősíti az immunitást

Egy erőteljes test, jó fizikai állapotban könnyebben megbirkózik a betegségekkel. Az a tény, hogy rendszeresen mozgatod a tested, segíti az immunrendszert és az egész szervezetet. Másrészt a mozgás serkenti a fertőzések ellen küzdő sejtek képződését. A kapillárisok kinyílnak, és nagyobb mennyiségű vér kering rajtuk. Ha a keringési rendszer a maximális szint felé dolgozik, az antitestek keringési folyamata is felgyorsul.

Megőrzi az ízületek rugalmasságát

A fizikai állapot és az ízületek megőrzését szolgáló tevékenységek gyakorlása javasolt. Az olyan fizikai tevékenységek, mint az úszás, kerékpározás, kocogás, tenisz, röplabda, kosárlabda vagy futball, amelyek mindegyike előzetes bemelegítéssel történik, és nem feltétlenül versenyszinten, ideálisak az ízületek rugalmasságának megőrzésére. Ily módon csökken a térd-, hát-, nyak-, csípő-, boka- vagy könyökízületek szintjén kialakuló többé-kevésbé akut fájdalom kockázata.

Javítja az alvás minőségét

A délutáni vagy kora esti mozgás a legelőnyösebb a nyugodt és minőségi alváshoz, oldja a stresszt és javítja a hangulatot, ami segít az alvásidő szabályozásában. A fizikai aktivitás során a testhőmérséklet az átlag fölé emelkedik, serkenti a szív, az agy és az izmok tevékenységét. És miután lemegy, egy ellazult állapot és jó hangulat jön létre, amely elősegíti a nyugodt alvást.

Javítja az egyensúlyt és a koordinációt

A kiegyensúlyozottság, a mozgékonyság és a koordináció nemcsak a teljesítménysportoknál fontos, hanem a napi tevékenységek során is. A csuklókban és az izmokban lévő érzőideg-végződésekből származnak. A fizikai gyakorlatokhoz szükség van ezekre az érzékeny idegképződményekre, amelyek szerepet játszanak a mozgások észlelésében és edzésében, ellenállóbbá és fejlettebbé teszik őket.

Fenntartja az egészséges pszichét

A fizikai aktivitás javítja a kognitív funkciókat és hozzájárul az érzelmi egyensúly fenntartásához. A gyakorlatok során a test nagyszámú izomcsoportja edzett, ez egy csodálatos terápia a szorongásos betegek számára. Közepes depresszió esetén is igazi segítség, mert hangulatjavító szerepe van azáltal, hogy serkenti a szerotonin és dopamin termelését. Ez a két agy által kiválasztott anyag szorosan összefügg a jóléttel.

A sport előnyei tehát nagyon sokrétűek, a legjobb a szabadban, mert a természetes fény hatására serken a D-vitamin szintézise, ami jót tesz az immunitásnak. Így a séták és a fizikai tevékenységek pozitív hatással lesznek az immunrendszeredre!