Thürmer Gyula lánya. EGY OROSZ BEFOLYÁSOLÁSI HÁLÓZAT TAGJAI?
  • Őry Marianna, a Demokrata újságírója, az Eurasia Magazin főszerkesztője, a munkáspárti Thürmer Gyula lánya, akiről az Átlátszó írta meg korábban, hogy a Magyar Hírlap külpolitikai rovatvezetőjeként bőven jegyzett az euroszkeptikus szélsőjobboldali és szélsőbaloldali pártokról, illetve Putyinról szóló szimpatizáns cikkeket, menekültkérdésben pedig a Russia Today magyarországi szakértője volt a 2010-es évek második felében. Ő az ukrán-magyar kapcsolat elemzőjeként tűnik fel a portálon.

Visegrád Post: kiemelt együttműködés a Magyar Nemzettel, interjúk a magyar szélsőjobb és a Fidesz háza tájáról

1. Mi ez az oldal?

A Visegrád Post már jóval többet árul el magáról, mint a Voice of Europe. Honlapja szerint 2015-ben alapította, és 2016-ban indította el az oldalt egy Almássy Ferenc nevű francia-magyar újságíró, aki 2010 óta él Magyarországon. A bemutatkozás szerint a Visegrád Post keresztény-konzervatív értékrendű tartalomkínálatát elsősorban a közép-európai “Visegrád Csoport” országairól (Lengyelországról, Szlovákiáról, Csehországról és Magyarországról) szóló hírek, interjúk és politikai elemzések alkotják. A portál finanszírozását illetően pedig mindössze annyit árulnak el, hogy működésüket nem előfizetési díjak és reklámbevételek, hanem adományok fedezik. A honlapon pedig azt is feltüntetik hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 2019-2020-ban 4 millió forinttal támogatta a működésüket. A HVG azt is megírta, hogy Kásler Miklós akkori emberierőforrás-miniszter saját keretéből támogatta a portál fejlesztését. Mindezek ellenére hiába kerestük, nem találtuk a Visegrád Postot a magyar médiahatóság bejegyzett sajtótermékeket összegyűjtő nyilvántartásában.

2. Milyen forrásokat használ?

Ha a Visegrád Postot hasonló szemmel végignézzük, erről a portálról is látszik, hogy Magyarországról főkéntkormánypárti forrásokból tájékozódik és tájékoztat. A leggyakoribb hivatkozások között a Mandinert, a Magyar Nemzetet, és a közmédia különböző felületeit (Kossuth Rádió, M1 Híradó, hirado.hu), az MTI-t és kormányzati portálokat találunk.

A Visegrád Poston azonban a Voice of Europe-hoz képest egyszerű hírszemlék helyett jóval több saját kútfőből született írást találtunk: a KSH demográfiai statisztikáiról szóló elemzéstől az amerikai republikánusok budapesti kihelyezett kongresszusáról, a CPAC-ről készült tudósításig.

Az pedig már a nyitólapot végig görgetve látszik, hogy a Visegrád Post különös figyelmet szentel a Magyar Nemzet anyagainak.https://www.lakmusz.hu/rendszeresen-szerepel-a-kormanymediaban-a-ket-ferfi-akikrol-felmerult-hogy-egy-orosz-befolyasolasi-halozat-tagjai/?lang=en