Most fog először olyan mezben játszani a Fradi amihez vér tapad

Fradinak a játékosai augusztustól mellkasukon a Gazprom nevével fognak játszani. Vasárnap írta meg a Blikk, hogy a csapat leendő nagyszponzora, amelynek az érkezését név nélkül már a Nemzet Sport nevű kormánylap is megszellőztette, maga az orosz óriáscég lehet.

Történelme során, ideértve az ötvenes évek elejének totális diktatúráját, most fog először olyan mezben játszani a csapat, amihez vér tapad. A Gazprom ugyanis nem egy egyszerű orosz cég. Mégcsak nem is egy átlagos orosz állami cég, a Putyin-rezsim közvetlen irányítása alatt. Hanem az a cég, ami napi szinten némi túlzással szinte egymaga finanszírozza Oroszország ukrajnai háborúját. A Putyin-diktatúra ellen nyugati szankciók fő értelme az, hogy a rezsim minél kevesebb friss valutabevételhez juthasson. A hosszú háborúhoz az agresszornak ugyanis folyamatos finanszírozásra van szüksége, magyarán friss valutára, készpénzben, amiből azonnal fegyvereket tudnak vásárolni, ezt pedig a gázszállítások ellentételezése biztosítja. Nem véletlen, hogy az uniós országok legfontosabb reakciója a háborúra az orosz gázfüggésről van lehasadás volt. Nyugat-Európa életrevalóságát bizonyítja, hogy milyen meglepő tempóban haladnak efelé.

Magyarország persze nem erre halad, az Orbán-kormány addig finanszírozza Putyint a gázvásárlásokon keresztül, amíg a lakosság kibírja. Jutalmul ezt kapta a Fidesz: a Gazprom visszacsorgat nekik annyit, hogy a Fradi vehessen magának egy-két kiöregedett exsztárt.

444.hu