Borsod-Abaúj-Zemplénben 34,9%-kal nőtt a munkavállalói aktivitás

Pénzcentrum szólaltatta meg a Profession.hu munkatársát, Tüzes Imre üzletfejlesztési igazgatót, az állásportál ugyanis minden negyedévben elkészítik munkaerőpiaci felmérését, ami negyedévente össze is vethető.

A 2023-as év hasonló időszakaszának adataival összevetve a munkavállalók aktivitása nőtt, országosan mintegy 20%-kal több jelentkezés érkezett az állásportálon meghirdetett pozíciókra.

Feltöltött önéletrajzokból 10%-kal több van, ugyanakkor álláslehetőségből kevesebb, azaz egy meghirdetett pozícióért nagyobb a verseny, mint egy évvel ezelőtt.

A jelentkezők száma három megyében is harmadával nőtt a 2023-as év elejéhez képest: Jász-Nagykun-Szolnokban 35,5%-kal, Borsod-Abaúj-Zemplénben 34,9%-kal, Baranyában pedig 34,2%-kal vármegyékben nőtt a munkavállalói aktivitás. Nagyon látványos az összehasonlítás, ha mondjuk Nógrádot is nézzük, mert ott viszont 35,9%-kal kisebb lett a munkavállalói aktivitás.

Leginkább a mezőgazdaság és környezet kategóriában feladott hirdetések iránt nőtt meg az érdeklődés, ezekre az állásokra 36,5%-kal többen jelentkeztek, mint 2023-ban; de jelentősen nőtt még a cégvezetés, menedzsment (+33%); a marketing, média, PR (+31%); az IT üzemeltetés, telekommunikáció (+31%), valamint az ügyfélszolgálat, vevőszolgálat (+30%) kategóriákban hirdetett pozíciókra történő pályázás is.

Pedig nincs több állás a piacon, legalábbis amit lefed a Profession.hu adatbázisa.

Egy a cégvezetők körében végzett januári felmérésük szerint a vállalatok 82%-a mégsem számít létszámcsökkentésre: 45% tervez bővülést, 37% pedig stagnálást prognosztizál. Ha ez valóban lefedi a valóságot, akkor a január és március között tapasztalt növekedés a munkavállalói aktivitásban kedvező munkaerő-piaci kínálatra számíthat. Persze kérdés, hogy ez így lesz-e, mert a munkáltatók optimista várakozásait egyelőre nem látni a meghirdetett állások számában: 2024 első negyedében 11,3%-kal kevesebb a betöltésre váró állások száma, mint 2023 azonos időszakában Magyarország vezető állásportálján.

Ezeket az adatokat érdemes mindig a KSH statisztikáival párhuzamosan figyelni: egyik sem teljeskörű, ám tendenciákra és szektorok változására hamarabb lehet következtetni a Profession.hu korlátozottabb adataiból, mint a KSH sokszor pontatlanabb felméréseiből. Egy-egy regionális változás mögött pedig állhat egy új gyár felépülése vagy mondjuk álláskeresőknek nyújtott önkormányzati támogatás is.