Pálos túraútvonalat avattak Füzéren

Az ország egyik legszebb részén, Füzér környékén avattak új zarándok túraútvonalat a pálos szerzetesrend tiszteletére az I. Pálos 800 Füzér zarándok túra elnevezésű programmal.

Szombaton reggel több tucatnyian indultak útra a füzéri római katolikus plébániától, hogy először, de hagyományteremtő jelleggel közösen tegyék meg a 17,5 kilométer utat, nem ritkán 800 méternél magasabb helyszíneket érintve. A 14 megálló és pihenőhely közül talán a legismertebb a Nagy-Milic, amely az Országos Kéktúra egyik végpontja is egyben.

Boldoggá vatták

A település több történeti szállal is kötődik a pálosokhoz, de külön kiemelkedik közülük Csepellényi György, akinek boldoggá avatását más településekkel együtt tavaly Füzér is kezdeményezte.

Horváth Jenő polgármester és Tóth Gábor plébános elindítja a túrát
Fotó: Bódisz Attila

Az eddig rendelkezésre álló információk szerint az 1600-as évek második felében missziós megbízatással érkezett Füzérre a szerzetes, a küldetését pedig eredményesen végezte, mert plébánosként hét falu lakosságát térítette vissza a katolikus hitre. Fellázadt hajdúk fogták el később, akik előbb váltságdíjat kértek érte, majd amikor nem kapták meg a remélt pénzt, megkínozták, majd 1674-ben Egerfarmoson megölték. Sátoraljaújhelyen nyugszik az egykori pálos, ma piarista templom kriptájában.

Elindultak a túrázók, képünk előterében napszemüvegben Mórocz Viktor balatonszemesi alpolgármester
Fotó: Bódisz Attila

Horváth Jenő, Füzér polgármestere  elmondta: pénteken Zarándokutak – címmel előadói estet rendeztek a helyi Szathmáry László Művelődési Házban a Csepellényi György 350 emlékév keretében. A rendezvényt Wehner Géza a Magyarországi Kárpát Egyesület Elnöke, Káló Imre erdész borász, valamint Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész előadásai színesítették. A zarándok túraútvonal fővédnöke Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke, a túra lelki vezetője pedig Tóth Gábor füzéri plébános volt.