Érzékenyítették a miskolci rendészeket

Az eseményen a Szimbiózis Alapítvány mellett közreműködőként részt vett a Mozgegylet, a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének B.-A.-Z. Vármegyei Szervezete, valamint a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének munkatársai. A rendészek önkéntes napon segítették az alapítvány munkáját, és ezt szerették volna meghálálni, amikor megszervezték számukra a programot.

Tippek és trükkök

„Beszorul a kerekesszék a villamossínek közé, van, aki nem tud a tömegközlekedésre felszállni, egy ember mutogat, de ő valójában siket és ezt nem veszik észre, kétségbeesett anyuka a parkolóban ordító gyerekkel, de amit a kívülálló nem lát, hogy a kisfiú autista és éppen kiborult, vagy nem működik a jelzőlámpa és ott áll a vak ember fehér bottal – sok ilyen történetet hallunk a havonta egyszer megrendezésre kerülő szakmai műhelyünkben. Ezekkel az utcán történő problémás szituációkkal az önkormányzati rendészek rendszeresen találkoznak, hiszen ők folyamatosan járőröznek a városban. A nap folyamán tippekkel, trükkökkel és alapvető tudással próbáljuk az eseményen részt vevő közel hetven rendészt felvértezni, ha hasonló esetekkel találkoznak, könnyebben tudják azt megközelíteni, tudják, hogyan lehet megfelelő módon segítséget nyújtani” – mondta az esemény apropójáról Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A mindennapok nehézségei

A rendészek fehér botot foghattak a kezükbe, beültek a kerekesszékbe, kipróbálhatták, hogy a sérült emberek milyen nehézségekkel találkozhatnak ép emberek számára hétköznapi szituációkban. Megismerték az autista piktogramokat és jelentésüket, megtanultak néhány alapvető jelelős szót, valamint azt, hogy jelelve hogyan kell segítséget kérni. Minden, a sérült emberekkel való kommunikációt megkönnyítő alapvető készséget igyekeztek megismertetni a nap folyamán az önkormányzat rendészeivel.

boon.hu