Ítélet született a lillafüredi kisvasút balesete ügyében

Csak idő kérdése volt, mindenképpen történt volna baleset, és nem tartják magukat hibásnak – ezt mondta az utolsó szó jogán az a három férfi, akiket szakmai mulasztással vádolnak a lillafüredi kisvasút 2018-ban történt balesete ügyében. Két vagon elszabadult a miskolci telephelyről, és két kilométeres száguldás után egy villamosba csapódott. A megvádolt dolgozók azt mondták, nem kaptak megfelelő eszközöket és utasításokat a kisvasút biztonságos rögzítéséhez.

Az ítéletben megállapított tényállás szerint 2018. június 11. napján a hajnali órákban a Majláth telephely fővágányán egymáshoz kapcsolva hátrahagyott és leállított, egyenként 10 tonna súlyú vasúti kocsik légfék rendszeréből a levegő elszökött, amelynek következtében azok a Dorottya utca irányába enyhén lejtős pályaszakaszon megfutamodtak.

A vasúti kocsik a vágányzáró sorompó használatának hiányában áttörték a telephely Dorottya utca felőli, zárt állapotú kapuját, ezáltal a nyílt vasúti pályára jutottak. Ezt követően a végállomásig tartó, mintegy 2 km-es útszakaszon 20-40 km/h sebességre gyorsultak fel, majd – kitörve az ütközőbakot – nekiütköztek a villamosmegállóból éppen induló és az Árpád út irányába szabályosan továbbhaladni szándékozó villamos középső részének.

Az ütközés során személyi sérülés nem történt.

A bíróság a szakértői vélemény alapján azt állapította meg, hogy nem volt konkrétan leszabályozva a kisvasutat üzemeltető vállalatnál az egyes dolgozók pontos feladatköre, a munkavállalók szokásjog alapján végezték feladataikat, ezért a vádlottak büntetőjogi felelőssége nem volt megállapítható a baleset bekövetkeztében.

Erre figyelemmel a vonatvezetőt és a forgalmi szolgálattevőt bizonyítottság hiányában, míg a tartalékos mozdonyvezetőt bűncselekmény hiányában – az ellenük közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt emelt vád alól – felmentette.

Az ítélet nem jogerős a Miskolci Törvényszék közleménye szerint.