A Református Egyház tíz tagja Balog Zoltán eltávolítását kéri

Elküldte keresetét a zsinati bíróságnak a Magyarországi Református Egyház tíz tagja, akik azt kérik, hogy bírósági eljárásban távolítsák el püspöki pozíciójából Balog Zoltánt – derül ki az RTL Híradójából.

„Az egyházi törvény több pontjának megsértése miatt” – ezzel indokolta a keresetet beadók egyike, miért van szükség Balog Zoltán táv

Balogh Zoltán idén februárban azért volt kénytelen lemondani a Magyarországi Református Egyház vezetéséről, mert kiderült: Novák Katalin volt köztársasági elnök tanácsadójaként támogatta a pedofil bűntársát védő K. Endre kegyelmi kérvényét. Az egykori miniszter azonban csak a zsinati elnöki posztról távozott, a Dunamelléki Egyházkerület püspöki székét megtartotta.

A kereset elbírálására nyolc napja van a zsinati bíróságnak, utána egy jogtanácsos vizsgálja ki a panaszt maximum 60 nap alatt. Ezután jöhet a tárgyalás. Az egyik aláíró presbiter azt mondta az RTL Híradónak: elképzelhetőnek tartja, hogy szőnyeg alá söprik majd a dolgot, vagy elhúzzák az eljárást.

telex.hu