Folyik a harsányi felüljáró bontása

Nagy ütemben megkezdődött a súlyosan megsérült harsányi felüljáró bontása, amelynek eredményeként a napokban az építmény 3-as út feletti része teljes egészében eltűnt. A beruházó és az utat kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. a munkák idejére kénytelen volt teljesen lezárni a felüljárót, és további lezárásokkal, terelésekkel, korlátozásokkal tarkított új ideiglenes forgalmi rendet bevezetni a csomópont környékén. Várhatón idén szeptemberig tartanak a munkálatok.

A bajt évekkel ezelőtt egy munkagépet fuvarozó, túlméretes, nehézgépszállító tréler okozta.

A szállítmány 3-as főközlekedési úton haladt Miskolc belvárosa felől az M30-as autópálya irányába. A gépkocsivezető figyelmen kívül hagyta a város határában lévő harsányi felüljáró előtt a 4,5 méteres magasságkorlátozó közúti jelzőtáblát és nagy sebességgel a hídnak ütközött.

A platón szállított munkagép a híd tizenöt tartógerendájából tizenhármat súlyosan megrongált, gyakorlatilag összetört.

A hídon az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei azonnali vizsgálatot végeztek, majd külső szakértői véleményt készíttettek. Mint Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője elmondta, a szakértői vélemény megállapította, hogy a híd középső, 3-as főút feletti nyílását nem lehet kijavítani, ezért teljesen át kell építeni.

Ez építésiengedély-köteles beavatkozás, ezért tervet kellett rá készíteni. Nemrégiben a tervezési és építési közbeszerzési eljárások is sikeresen lezajlottak, így elkezdődhettek a munkálatok. A beruházás állami, központi költségvetési forrásból valósul meg, melynek értéke több mint nettó 511 millió forint.

 

vg.hu