Újabb benzinárstop jöhet

Jövő héten dönt a kormány az üzemanyagárak letöréséről, mivel régiós összehasonlításban felfelé lógnak ki a magyarországi benzin- és gázolajárak. Erről pénteken beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, miután a felkérésére az, ahogy fogalmazott, „független, objektív” KSH közzétette a régiós üzemanyagárakról szóló adatsorát, és abból az derült ki: a magyar kutakon a környékbeli országok átlagánál drágább a tankolás.

A Portfolio.hu azt írja: a miniszter egy pénteki sajtótájékoztatón beszélt a tervezett üzemanyagár-szabályozásról (az eseményre a 444 nem kapott meghívót). Nagy, miután ismertette az általunk is közzétett adatsort, arról beszélt: a jövő héten a kormány „vizsgálni fogja a kérdést”. A miniszter szerint el fognak gondolkodni azon, hogy szükséges-e beavatkozni a piaci szereplőkkel korábban kötött megállapodás erőteljesebb nyomatékosítása érdekében. A korábbi egyeztetéseken, amiket Nagy a Mollal és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel folytatott, az volt a kormány igénye, hogy a hazai üzemanyagárak a régiós középmezőnyben legyenek.

„A jövő héten ki fog derülni, hogy a kormány mit lép, szerdáig, csütörtökig kérem a türelmüket” – idézi a miniszter Nagyot, aki ehhez hozzátette:

nincs kizárva a benzinárstop újbóli bevezetése.

Mivel az üzemanyagárnak vannak egyéb összetevői is a nagykereskedelmi árazáson túl – példaként említette az árrést – így vannak egyéb opciók is az ármeghatározáshoz. További részleteket azonban nem akart közölni.

A KSH pénteki kísérleti statisztikája szerint jelenleg a magyarországi benzinár 3,2 százalékkal, a dízelár 5 százalékkal van a régiós átlag fölött.