Repedező ízületek: gyakori jelenség vagy figyelmeztetés a problémára?

Kipattannak az ízületeid, amikor guggolsz vagy nyújtózkodsz? Lehet, hogy elgondolkodtál már azon, hogy ez normális, vagy valami komolyabb bajnak az előjele. Szerencsére általában az ízületi mozgások normális megnyilvánulása, így nem kell pánikba esni, viszont ehhez ismerni kell tüneteit!

A repedés nem csak a térdből, hanem más ízületekből is származhat

Az ízületekből érkező hangokat, amelyek repedésre emlékeztetnek, szaknyelven ízületi crepitusnak nevezik. Nem csak a térd, hanem az ujjak, vállak, könyök vagy a gerinc is előállíthatja őket. Ez a probléma nem annyira életkorral kapcsolatos, mint amilyennek látszik. Valószínűleg emlékszel arra, hogy az iskolai tornaórán neked vagy egy osztálytársnak is kipattant a térde bemelegítés közben. Miért jönnek ezek a hangok az ízületeinkből és mikor van szükség felkeresni a győri MozgásKlinika szakembereit kezelés céljából?

Miért repedeznek az ízületek?

Kellemetlen zajok kezdenek kijönni az ízületekből, amint egy mozdulatot teszel? Ez leggyakrabban akkor fordul elő, amikor hosszabb fekvés vagy ülés után felállunk, amikor erősebben guggolunk, kirugaszkodunk, kinyújtjuk a nyakunkat, behajlítjuk a könyökünket vagy meggörbítjük a hátunkat. Az ízületek minden alkatrésze mozgásba lendül, és közben hallatja ezeket a rettegett hangokat.

A leggyakoribb ok az ízületi folyadék térben képződő kis légbuborékok (az a folyadék, amely mozgás közben csökkenti az ízületi súrlódást), amelyek mozgás közben felpattannak. Az inak és szalagok mozgása is kiváltó tényező, amint egy ízület elmozdul, az ín helyzete megváltozik, és kissé elmozdul a helyéről. Amikor az ín visszatér eredeti helyzetébe, kattanó hang hallatszik. Ráadásul egy ízület elmozdulásakor a szalagok megfeszülnek, ami szintén kellemetlen hangokat okozhat.

A légbuborékokhoz hasonlóan itt sem kell annyira aggódni, hogy a recsegés komoly probléma jele. Bár maga a hang kifejezetten ijesztő lehet, általában a mozgásszervi rendszer normális megnyilvánulása. Csak a szalagok extrém túlterhelése vagy túlfeszülése esetén szakadhatnak el, amit a hirtelen fellépő fájdalom után lehet megállapítani.

Milyen tünetek utalhatnak ízületi sérülésekre?

  • Fájdalom, amelyet mozgás közben vagy nyugalomban felpattanó, hosszan tartó ízületi fájdalmat kísér.
  • Duzzanat és bőrpír, sérülés vagy betegség esetén az ízület környéke begyulladhat, kipirosodhat.
  • Ízületi instabilitás, például, ha a térd egyik oldalról a másikra csavarodik, és súly alatt elgyengül, ezt a szalagok szakadása vagy meggyengülése okozhatja.
  • Csökkentett mozgástartomány az ízületekben, ez figyelmeztetés lehet, ha az ízületeid nem engedik, hogy mély guggolást vagy más olyan mozdulatot hajts végre, amelyre máskor képes vagy.

Milyen betegségek vagy állapotok lehetnek felelősek kialakulásáért?

  • Oszteoartrózis – a porc kopását okozza, amely elvékonyodik, és a csontok kevésbé párnáznak. Ez nemcsak ízületi fájdalmat, hanem pattogó hangokat is okozhat.
  • Műtét utáni állapot – néha ízületi crepitus lép fel műtét után.
  • Instabil térdkalács – sérülés vagy születési rendellenesség után a térdkalács rövid időre kiugorhat természetes mozgástartományából, és a térdkalács kipattanását okozhatja. Ezt mindig korán kezelni kell gyógytornász segítségével, mivel az instabil térdkalács nagy sérülésveszélyt jelent mozgás közben.
  • Sérült meniszkusz – a meniszkusz egy porcos szerkezet, amely lengéscsillapítóként működik a térdízületben. Ha megsérül, beágyazódhat egy résbe, ami néha ellenőrizetlen mozgások érzéséhez és a térd repedéséhez vezet.

Mikor kell szakemberhez fordulni?

Ha térdeid vagy más ízületeid normálisan működnek, az alkalmankénti hangoktól eltekintve, valószínűleg nincs miért aggódnod. Ellenkező esetben, ha azt gyanítod, hogy ez egy nagyobb probléma lehet, jobb, ha mielőbb elkezded kezeltetni.