Rendre ott van a negatív listákon, pedig Miskolc is remek látnivalókkal büszkélkedhet

Az Európai Bizottság minden évben különböző jelentéseket készít bizonyos európai városokról, így volt ez idén is. Az egyikben például az adott városok élhetőségét mérték fel, egy másikban pedig a biztonságról kérdezték meg az embereket – magyar szempontból mindkét kutatásban van egy közös pont, mégpedig Miskolc. De mégis milyen látnivalókkal találkozhatunk, ha úgy döntünk, hogy meglátogatjuk a megosztó magyar várost és környékét?

 

Észak-Magyarország régiójának központi települése még Nagy Lajos királytól kapott városi rangot 1365-ben, azóta pedig fontos ipari térséggé nőtte ki magát. A régészeti leletek szerint Miskolc Magyarország egyik legrégebben lakott területének számít, a több mint 70 ezer éves paleolit korileletek pedig arra engednek következtetni, hogy ez európai vonatkozásban is így van.

Ugyan nem hangzik olyan jól, hogy a város felkerült az Európai Bizottság legkevésbé élhető városokról szóló listájára, a top10-es negatív rangsorban olyan nagyvárosok előzik meg Miskolcot, mint Athén, Róma, Isztambul vagy éppen Nápoly – az utazók pedig jól tudják, hogy ezekben a városokban bőven akadnak értékes látnivalók.

DE MIÉRT IS ÉRDEMES MEGLÁTOGATNI MISKOLCOT?

Az egyik legjelentősebb látnivalónak egyértelműen a miskolctapolcai Barlangfürdő számít. A környező termálforrásokat már évezredekkel ezelőtt felfedezték, ám Tapolca igazán csak a török időkben kezdett fürdőhellyé válni. A mai fürdő egész Európában egyedülállónak számít, hiszen máshol karsztok között nemigen találkozhatunk ilyen hőfokú – 30 Celsius-fokos – vízzel. A víz és a barlang klímája is gyógyhatású, alacsony sótartalmának köszönhetően pedig bármeddig lehet fürdőzni benne. A terület egyik legszebb kincsének a víz ereje által kivájt Tavas-barlang számít.

A Barlangfürdő mellett a Bükki Nemzeti Park Igazgazóságához tartozó Anna-barlang mészkőképződményeit, valamint a Szent István-barlangot is meglátogathatjuk – utóbbiban például Meseország és Színházterem várja az érdeklődőket.https://drivemagazine.hu/belfold/miskolc-kornyek-latnivalok

 

Lillafüredre is érdemes kitérőt tennünk, mivel itt egy marék különböző programban vehetünk részt. Az aktív látogatók a helyi vízesés és a függőkert meglátogatása után próbára tehetik magukat a Lillafüredi Sport- és Kalandparkban, a családosok számára pedig jó választás a lillafüredi kisvasút meglovaglása. A napot mindenkinek jó ötlet egy kis libegőzéssel levezetni, a Jávorhegyre közlekedő pálya mentén ráadásul egy túraútvonal és egy rollerösvény is fut.

VÉGEZETÜL AZ AVASI PINCESOR SZOMSZÉDSÁGÁBAN TALÁLHATÓ MEGÚJULT AVASI KILÁTÓRA IS FELSÉTÁLHATUNK.