Reptrér. A Kassa – Bécs vonalon heti 14 járat…

    Mint a világ minden repülőtere, a kassai repülőtér is március utolsó vasárnapján lépett életbe a nyári menetrenddel. Kelet-Szlovákia számára ez jelentős javulást jelent a világgal kapcsolatban, köszönhetően a Swiss International Air Lines érkezésének és a Kassa – Dublin útvonal visszatérésének a Ryanairrel.

Március 27-én a SWISS svájci légitársaság megkezdte a repülést a Zürich és Kassa közötti útvonalon. Szlovákia és Svájc között az egyetlen közvetlen légi összeköttetést az Airbus A220-as repülőgépek üzemeltetik, és a SWISS hálózatában számos úti célt kínálnak az utazóknak. A zürichi kényelmes transzferrel nagyon jól megközelíthető távolsági célpontok közé tartozik Tel Aviv, San Francisco, Sao Paulo, Johannesburg, Montreal, New York, Miami, Chicago, Boston, Bangkok, Hong Kong és Sanghaj. Az európai célállomások közül Zürichben nagyon könnyen át lehet majd szállni például Milánóba, Stockholmba, Genfbe, Velencébe, Malagába vagy Valenciába tartó járatokra.

A lengyel nemzeti légitársaság, a LOT továbbra is a nyári menetrendben is üzemelteti a népszerű Varsói útvonalat. Hetente hatszor repül Embraer E170/175 sugárhajtású repülőgépekkel. Ez a légihíd nemcsak Lengyelország fővárosával köti össze Kassát, hanem a gazdag LOT hálózatnak köszönhetően több tucat európai, észak-amerikai, ázsiai és afrikai célponttal is.

A harmadik kassai hálózati fuvarozó, az Austrian Airlines több változással is belép a nyári menetrendbe. A Kassa – Bécs vonalon heti 14 járatra növeli a kapacitást. A hét minden napján kora reggel és délután indulnak járatok. Ugyanakkor ezt a csatlakozást a nyári menetrendben egy ATR-72 típusú repülőgép szolgálja ki, amelyet a Braathens üzemeltet majd az Austrian Airlines számára.

A Ryanair a népszerű Kassa – Dublin menetrend szerinti útvonalon tér vissza, amely március 31-től hetente kétszer közlekedik. Teljesen új lesz a szezonális rendszeres összeköttetés Kassa és a horvát Zadar között. Az első járat június 2-ra várható. Hetente kétszer (minden szerdán és vasárnap) repül szeptember 29-ig. Emellett a Ryanair továbbra is repül Kassáról népszerű útvonalakon Londonba (Stansted repülőtér), Prágába és Liverpoolba. Az ajánlatot a Wizz Air teszi teljessé, amely hetente négyszer repül a londoni lutoni repülőtérre.

Thomas Dworschak , a kassai repülőtér ügyvezető igazgatója és igazgatótanácsának elnöke elmondta:

„2024-et nagyon lendületesen kezdtük. Az első negyedévben 97 732 utas lépte át kapuinkat, ami éves szinten 6,4%-os növekedést jelent. A 2019-es „covid előtti” évhez képest ez 15,4%-os növekedést jelent. A legnagyobb fuvarozó a Ryanair volt. Az Austrian Airlines és a Wizz Air követte.”

A nyári szünidőre több mint 900 charterjárat indul Kassáról 11 ország 17 célállomására: Albánia (Tirana), Törökország (Antalya, Izmir), Bulgária (Burgas), Görögország (Iraklion, Rodosz, Szaloniki, Zakynthos, Pátra, Horvátország (Brač), Montenegró (Podgorica), Egyiptom (Hurghada, Marsa Matruh), Spanyolország (Palma de Mallorca), Olaszország (Lamezia Terme), Tunézia (Monastir) és Ciprus (Larnaca). Túrák és jegyek az utazási irodákon és légitársaságokon keresztül kaphatók.

 

2024-es nyári menetrend a kassai repülőtéren:

  • A Swiss International Air Lines hetente háromszor Zürichbe és azon túl széles európai, egyesült államokbeli, kanadai, ázsiai és afrikai célállomás hálózatán belül.
  • A LOT Polish Airlines heti 6 alkalommal Varsóba  és tovább széles európai, amerikai, kanadai és ázsiai célállomás hálózatán belül.
  • Az Austrian Airlines hetente 14-szer Bécsbe  és azon túl is kiterjedt európai, amerikai, kanadai és karibi célhálózatán belül.
  • Ryanair  célállomásokra:  London Stansted (hetente 5x), Prága (heti 4x), Liverpool (heti 2x), Dublin (heti 2x), Zadar (június 2-tól heti 2x)

Wizz Air London  Lutonba  (hetente 4 alkalommal)