Megjelent egy új hiányszakma: a vidéki polgármesterjelölt

1. A Tisza most már egy párt is

Alig két hónapja, hogy Magyar Péter, Varga Judit exférje kicsekkolt a NER-ből, de április elején már azt is bejelentették, hogy a Tisztelet és Szabadság (Tisza) Párttal indulnak az EP-választáson. A Tisza korábban egyébként egy kétfős sufnipárt volt. A rengeteg embert megmozgató tüntetéseket szervező Magyar már castingolja jelöltjeit, de ő maga nem szeretne kimenni Brüsszelbe. Miközben Magyarék az utolsó pillanatra tartogatják jelöltjeik bejelentését, a Fidesz–KDNP elsőként állt elő 21 fős listájával: sok régi politikusuk távozik, de előkelő helyre került például egy paralimpiai bajnok. Az ellenzéki térfélen egyelőre annyi dőlt el, hogy a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös EP- és fővárosi listán indul. Az EP-lista első négy helyét a DK kapta, az ötödik mandátum az MSZP-s Tüttő Katáé lehet, a hatodik a DK-é, és a hetedik helyen szerepel majd a Párbeszéd. A Jobbik, a Momentum és az LMP már korábban eldöntötte, hogy saját listával futnak neki az EP-választásnak.

2. Berobbant Magyar Péter, de se az ellenzék, se a Fidesz nem tud mit kezdeni vele

Magyar Péter felhívására a Kossuth téren hatalmas tömeg gyűlt össze április 6-án. Ahogy a tüntetés utáni elemzésünkben írtuk: bár Magyar Péter politikájáról nem derült ki sok minden, a Fidesz egyelőre nem tud vele mit kezdeni. A Fidesz hetekig erőszakos nőbántalmazóként próbálta beállítani, de most már inkább azzal próbálják hitelteleníteni, hogy dollárcselédnek, baloldali politikusnak és az új Márki-Zay Péternek nevezik. Magyar eközben már nemcsak az EP-választásra, hanem az önkormányzatira is keresi jelöltjeit. Az ellenzéken belül sem egyértelmű, hogyan viszonyuljanak Magyarhoz. A Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin például örül a versenynek, Gyurcsány Ferenc viszont csak annyit mondott róla, hogy „vannak, akik egyetlen percig sem szolgálták Orbán rendszerét”. Hadházy Ákos szerint pedig Magyar nem Lúdas Matyi, hanem Döbrögi kirúgott, de addig jól fizetett íródeákja.

Fotó: Huszti István / Telex

3. Vitézy és Karácsony egymást, Szentkirályi Gyurcsányt és embereit támadja

Az már már tavaly száz százalékig biztos volt, hogy Karácsony Gergely újraindul a főpolgármester-választáson, de kihívói nevére egészen idén március közepéig várnia kellett. Hosszúra nyúlt válogatás után a Fidesz–KDNP Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt választotta, aki 2019-ig Tarlós István főpolgármester-helyettese volt. Szentkirályi eddig sokat nem ígért a kampányban, de amit igen, azt sokszor megismételte: Karácsony lejárt lemez, Gyurcsány embereit pedig el kell zavarni a főváros vezetéséből.

Szintén hosszú gondolkodás után Vitézy Dávid is bejelentette, hogy elindul a pozícióért mint az LMP és a civilek listavezetője. A korábbi közlekedési államtitkárt Karácsony azonnal fideszességgel vádolta, szerinte Szentkirályi vissza fog lépni a javára. Vitézy ezeket a vádakat a Telexnek adott interjújában tagadta, azt állítja: alternatívát nyújtana azoknak, akik nem kérnek sem a Fidesz Budapest-politikájából, sem az „országos politika felé kacsingató” Karácsony Gergelyből. A főpolgármester és Vitézy a programok mellett kommentekben is harcol egymással, egyszer a Bubi közbringarendszer első verziója miatt estek egymásnak, de a felújított orosz metrókocsik miatt is volt adok-kapok. A Fidesz főpolgármester-jelöltje eközben egy „Karácsony kamuméterrel” izzította be a kampányát.

Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala

4. A Fidesz civileket vet be, az ellenzék magával (is) harcol

Miközben a Fidesz az elmúlt hetekben egymás után jelentette be jelöltjeit, az ellenzéki térfélen is egyre több a kihívó: van település, ahol párhuzamosan több jelölt is van. Ellenzéki előválasztásokról eddig csak Budapesten sikerült megegyezni: a XXII. kerületben már választottak, a visszavonuló Pokorni Zoltán kerületében, Hegyvidéken a héten döntenek az ellenzéki jelöltről, és a V. kerületben is lesz előválasztás. A helyzet nem mindenhol ilyen egyszerű: Mizsur András kollégám mutatta be, hogy a józsefvárosi ellenzék leépítené az MSZP-t a szövetségen belül, akik emiatt az egész szövetség megfúrásával fenyegetőznek, a szomszédos Ferencvárosban pedig egy MSZP–DK–Párbeszéd-szövetség indulna rá Baranyi Krisztinára, ráadásul pont a polgármester visszavonult tanácsadójával. Csepelen még érdekesebb a helyzet: itt a Fidesz egyelőre saját magával is elvan, itt teljesen elszabadult a belháború.

Miskolcon eközben fogynak a jelöltek: hiába lenne komoly esélye az újrázásra, Veres Pál nem indul újra, miközben a DK és az LMP jelöltje visszalépett egy független javára. A DK három másik településen előválasztást sürget, mivel van olyan város, ahol párhuzamosan három ellenzéki jelölt is bejelentette indulását. Győrben a legdurvább a helyzet: itt összesen nyolc jelölt van. Nincs egyezség Egerben sem: az exjobbikos Mirkóczki Ádám újraindul, miközben a DK-nak és a Momentumnak már van egy közös jelöltje. Sopronban sincs összefogás, itt közben kiderült az is, hogy az országos megállapodások nem működnek, ezért a helyi MSZP fel is oszlatta magát. A Fidesz pedig civilekkel megy harcba az ellenzéki vezetésű önkormányzatokért: Cseke Balázs kollégám foglalta össze, hogy helyi rádióssal, tévéssel és olimpikonnal vették célba a törzsszavazóknál szélesebb közönséget.

5. Megjelent egy új hiányszakma: a vidéki polgármesterjelölt

Miközben a fővárosban és a nagyobb városokban izgalmas küzdelem zajlik a különböző helyekért, addig a kistelepüléseken időről időre több az egyjelöltes polgármester-választás. A Választási Földrajz az új hiányszakma mellett folytatta sorozatát is, amiben minden héten újabb megyét mutatunk be: írtunk például a Fidesz által egyelőre nem teljesen leuralt Jász-Nagykun-Szolnok megyéről, de a köztársasági elnök és Varga Judit lemondásához vezető kegyelmi botrány kiindulópontjával, azaz Fejér megyével és az ország antikommunista fellegvárával, Vas megyével is foglalkoztunk.

A Választási Földrajz Magyar Péter és Vitézy Dávid megjelenésével kapcsolatban egy fontos kérdésre kereste a választ: létezik a mitikus kiábrándult fideszes? A válaszért egészen a Fidesz felemelkedéséig kellett visszanyúlnunk.