Miskolciak az űrben

Bárczy Tamás, az Admatis ügyvezető igazgatója röviden bemutatta a vállalat partnereit és legfontosabb űrmisszióit. A miskolci űreszközgyártó cég partnerei között szerepel az ESA (az Európai Űrügynökség), az Airbus, az OHB és a NASA.

Bárczy Tamás elmondta: az Admatisnál elsősorban mérnökök dolgoznak és repülő űreszközöket gyártanak, amelyek a leggyakrabban műholdakra kerülnek.

Az Admatis olyan projektekben vesz részt, mint az űrben földönkívüli életjelek keresésére készülő Ariel-misszió vagy az ősrobbanás adatainak megértésére irányuló Comet Interceptor-projekt. A Mars Misszió kapcsán ugyancsak alkatrészt gyártanak egy olyan műholdhoz, amely kőzetmintákat hoz a vörös bolygóról.

Miről szól a TGA űrfejlesztés?

Koczák Péter projektvezető röviden bemutatta a műholdat, amelynek az Admatis az egyik elemét gyártotta. A Copernicus Anthropogenic Carbon Dioxide Monitoring (CO2M) földmegfigyelő műholdak az éghajlatváltozás elleni küzdelem részei, és mérési adatokat szolgáltatnak majd a légkörbe kerülő gázok eloszlásáról.

A műholdak „lelke” hasznos teherként a gázokat megfigyelő és fényelemzésre képes spektrométer. Ez a fény mennyiségéből kap adatokat a légkörszennyezettségről, a szén-dioxid és a nitrogén-dioxid mennyiségéről. A CO2M műhold azonban csak rendkívül szűk hőmérsékleti körülmények között tud működni, ezt kiküszöbölő célzattal született az Admatis fejlesztése. A TGA elszigeteli a központi műszert a környezetétől, lesugározza a fölösleges hőt az űrbe, így a melegtől és a hidegtől egyaránt védi a spektrométert.

A TGA lényege a hőszigetelés. Bonyolultságát jól jellemzi, hogy az 52 kilogrammos űreszköz összesen 4764 alkatrészből áll, összesen 3200 dokumentum készült róla, ebből 1000 csak a tervezéséről szólt. Két és fél évig fejlesztették, 1 évig tartott a gyártástesztelése, és összesen 200 meetinget igényelt, hogy minden paraméterben megfeleljen a megrendelője kéréseinek és az űrbéli körülményeknek.

Dr. Ferencz Orsolya: a TGA a magyar űrkutatás komoly pillanata

Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos szerint jó hír, hogy sikerült az országban tartani a projektben résztvevő szakembereket. Dr. Ferencz Orsolya szerint TGM segít meghatározni a magyar űripar számára a fejlődés irányait és utat nyit ahhoz, hogy minél több magyar kutatóintézet, cég csatlakozhasson a jövő nagy űrmisszióihoz.

boon.hu