Belgium kivizsgálja, kiket fizetett le Moszkva az Európai Parlamentben

Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök pénteken közölte, hogy a belga igazságügyi hatóságok korrupciós vizsgálatot indítanak az Európai Parlamenten belül gyanított orosz beavatkozások ügyében. A kormányfő szerint „nem engedhetjük meg, hogy ez a fenyegetés jelen legyen közöttünk”.

Úgy vélik, hogy Moszkva több európai parlamenti képviselőt is megkeresett és lefizetett azért, hogy az orosz propagandát népszerűsítse, alig néhány hónappal a júniusi belga és európai parlamenti választások előtt. Az orosz beavatkozás ügyét a múlt hónapban egy közös cseh és lengyel hírszerzési vizsgálat hozta nyilvánosságra.

De Croo most kijelentette: nem közölhet részleteket arról, hogy kik és hány EP-képviselő ellen folyik vizsgálat, mivel ez az információ titkos.

Az Európai Parlament épülete.
photo_camera Az Európai Parlament épülete. Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

„Hírszerző szolgálataink szerint Moszkva céljai egyértelműek. Azt akarják elérni, hogy több oroszbarát jelölt kerüljön be az Európai Parlamentbe, továbbá erősíteni kívánják az oroszbarát narratívát az intézményben” – hívta fel a figyelmet.

Mint mondta, a belga igazságügyi hatóságok most megerősítették, hogy ez a fajta beavatkozás büntetőeljárás tárgyát képezi. „A készpénz-fizetések nem Belgiumban történtek, de a beavatkozás igen. Mivel Belgium az uniós intézmények székhelye, felelősségünk, hogy fenntartsuk minden állampolgár jogát a szabad és biztonságos szavazáshoz” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy uniós szinten is cselekedni kell az üggyel kapcsolatban, mivel „több eszközre van szükség az orosz propaganda és dezinformáció elleni küzdelemhez”.

Az Európai Ügyészség, valamint az Európai Csalás Elleni Hivatal mandátumát meg fogják vizsgálni, hogy lehetővé teszik-e az orosz fenyegetés elleni büntetőeljárást. „Ha ez nem így van, akkor ki kell szélesíteni a hatáskörüket” – szögezte le De Croo.
Az ügy az Európai Tanács jövő heti ülésén is terítékre kerül majd.

(via MTI)