Hadházy Ákos szerint a mezőcsáti gyümölcsfeldolgozó fantomberuházás

Hadházy Ákos szerint a mezőcsáti gyümölcsfeldolgozó fantomberuházás, a tulajdonos tagadja a képviselő állításait

Már az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) is foglalkozik a mezőcsáti gyümölcsszárító üzem ügyében, az ipari park területén is csak egy árva autómosó működik – állítja Hadházy Ákos, független honatya a Facebook oldalán. A hatszáz milliós, liofilizáló, vagyis fagyasztva szárító gyümölcsfeldolgozó létrejötténél Tállai András fideszes országgyűlési képviselő, a Pénzügyminisztérium államtitkára bábáskodott. A vádakra reagált az érintett cég vezetője.

Hadházy Ákos szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli részén található kisvárosban a hatszáz millió forintos beruházásból 290 milliót taksált az EU-támogatás. Az üzemet ugyan megépítették, de sohasem használták a kiírásban szereplő célra. Megkérdeztük az ügyben név nélkül nyilatkozó, érintett gyümölcsfeldolgozó cég tulajdonosát, aki cáfolja a független képviselő értesüléseit, miszerint fantom tevékenységet folytatnak. „Hadházy képviselő urat nem igazán értem, bármikor megkereshetett volna és úgy, mint önnek, neki is válaszoltam volna a kérdéseire, akkor nem lenne szükség arra, hogy a közösségi médiában különféle feltételezéseket írjon.”

A feldolgozó mégsem eladó! Forrás: dragonflat.hu.

A Future Control Kft. hirdetése valóban a mai napig fönt van a dragonflat.hu oldalon, ahol potom 262 millióért árulják a feldolgozót. A hirdetést azonban értesüléseink alapján nem az ezzel megbízott ingatlanos cég rakta fel. A Nemzeti Cégtár alapján, 2011-ben alapított, mezőcsáti székhelyű társaság nettó árbevétele 2022-ben kétmillió-százhatvankilencezer forint volt. A cég főtevékenysége a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, és –tartósítás és az eddig két EU pályázatot nyertek.

A családi tulajdonban lévő vállalat a tulajdonos szerint a feldolgozót sohasem árulta, csupán félreértés történt az ingatlanos céggel. Befektetőt kerestek, és a mai napig keresnek jövőbeni terveik megvalósításához. Terveiket a COVID időszak is jócskán hátráltatta –tájékoztatott róla a tulajdonos.