Kocsis Máté és Varga Judit szerint Magyar Péter családi alapon jutott zsíros állásokhoz, a minisztériumok egyenválasza szerint a NER-ben nincs ilyen

A magyar belpolitikát most már hónapok óta tematizáló Magyar Péter-jelenség egyik izgalmas mellékszála volt az, amikor a volt felesége, Varga Judit volt igazságügyi miniszter és Kocsis Máté, a Fidesz-frakcióvezetője is arról beszélt, hogy Magyar csak annak köszönhetően jutott jól fizető állami állásokhoz, hogy Varga férje volt.

Kocsis március 20-án azt nyilatkozta az ATV-nek: „Magyart elhagyta a felesége, elvesztette a felesége által szerzett munkahelyeit…”. Varga Judit pedig Hajdú Péter műsorában mondta azt, hogy Magyar általában arra tekintettel kapott állásokat, hogy ő (mármint Varga pozícióba került). Lázár János szerint is teljesen helyénvaló, amit Magyarról a frakcióvezető állított.

Ezek a szavak azt jelentik, hogy Varga és Kocsis – akinek a felesége nagyjából 34 millió forintot kapott a Dél-budai Centrumkórház építéséért felelős és valójában semmit nem csináló állami projektcégtől, míg azt el nem tüntették – teljesen természetesnek tartja, hogy a Fidesz politikai rendszerében bevett dolog a nepotizmus, vagyis az, hogy valaki hatalmi, döntéshozói pozícióba kerüljön, előnyöket élvezzen pusztán családi vagy baráti alapon, ráadásul ezen évekig nem akadtak fenn (ahogy egyébként azon sem, hogy az igazságügyi miniszter egy bántalmazó kapcsolatban él).

A fideszes politikusok és Varga szavai nyomán az MSZP-s Tóth Bertalan körkérdést küldött a miniszterekhez és Orbán Viktorhoz, hogy tényleg elterjedt-e ez a kinevezési gyakorlat a NER intézményeiben. Két kérdése volt:

  • Ön hány rokonát, hozzátartozóját, ismerősét juttatta munkahelyhez a kinevezése óta?
  • Milyen munkakörben helyezte el a szerencséseket az állami szervezetrendszerben?

A minisztériumok válaszai megnyugtatók voltak. Mindenhonnan ugyanaz az egy mondat (itt megtalálhatók):

A vezetői kinevezéseknél minden esetben az adott munkakörre vonatkozó megfelelő szakmai tapasztalatok az irányadóak.

Ha ez igaz, akkor Varga és Kocsis valótlant állított. Ha ők igazat mondtak, akkor viszont az egyenválasz valósággal való egyezőségével van gond.