Balog Zoltán utóda a miskolci Pásztor Dániel tiszáninneni püspök lehet

A zsinat lelkészi alelnöke, Pásztor Dániel tiszáninneni püspök válthatja a kegyelmi botrány után lemondott Balog Zoltánt az elnöki poszton. A tiszáninneni püspök jelölését egyhangúlag támogatja a Magyar Református Egyház négy püspöke, derül ki nyilatkozatukból. Pásztor helyére Steinbach József dunántúli püspök kerülhet.

photo_camera Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Az elnöki feladatokat ügyvezetőként már Balog lemondása óta Pásztor látta el a református egyház legfőbb törvényhozó és intézkedő testületében. Arról, hogy mit jelent a lemondás – valamint püspöki pozíciójának megtartása –, és pontosan milyen feladatokat is lát el a zsinat, itt olvashatnak részletesebben.

Balog Zoltán jelentős szereplője volt az elmúlt hónapok politikai epizódjainak, amit itt foglaltunk össze. A volt miniszterről Novák Katalin köztársasági elnök lemondásának másnapján derült ki, hogy az ő közbenjárása miatt kaphatta meg az elnöki kegyelmet K. Endre. Balog a botrány közepén egy osztrák monostorba vonult vissza „imádkozni, gondolkodni, olvasni és írni Isten csendjében”. A látogatás rövidre sikerült, a püspöknek másnap találkozója volt egyházának tisztségviselőivel, hogy magyarázatot adjon a botrányban játszott szerepéről.

Balog Zoltán távozik a Magyarországi Református Egyház zsinati hivatalának épületéből 2024. február 13-án
photo_camera Balog Zoltán távozik a Magyarországi Református Egyház zsinati hivatalának épületéből 2024. február 13-án Fotó: Németh Dániel/444

Balog február 13-án videóüzenetben jelentette be, hogy valóban támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét, de nem mond le, marad a református zsinat lelkészi elnöke, egyházának vezetője. Végül három nappal később, a református egyház tagjainak hangos tiltakozása után közölte, hogy mégiscsak megy.

Ugyanakkor megmaradt dunamelléki püspöknek, ami miatt továbbra is kritikák érik a református egyházat, esetenként belülről is. Legutóbb Magyar Péter tüntetésén szólalt fel Balog ellen a református egyház korábbi zsinati tanácsosa, Tarr Zoltán. Tarr korábban azt nyilatkozta, hogy szerinte egyfajta félelem az, ami miatt nem lett a kegyelmi ügyből és Balog abban játszott szerepéből botrány az egyházon belül: „nem mernek az emberek az egyházban ügyet csinálni, mert azzal saját magukat komoly veszélynek tennék ki”, mondta.