Letartóztatták Greta Thunberget Hollandiában

.

Őrizetbe vették holland rendőrök Greta Thunberget Hágában. A klímatüntetések arcának számító 21 éves svéd aktivista a fosszilis energia állami támogatása elleni tüntetésen vett részt a holland városban.

Az Extinction Rebellion szervezte tüntetés résztvevői Hága belvárosából a városban vezető A12 autópályához vonultak, ahol le akarták állítani a forgalmat, amelyet 2022 óta már többször eltorlaszoltak. A BBC beszámolója szerint a tüntetők lovas és gyalogos rendőrökkel találták szembe magukat az útnál. A tiltakozók jó ideig farkasszemet néztek a rendőrökkel, akik aztán elkezdték a letartóztatásokat. Az őrizetbe vett tüntetőket, így Thunberget is buszokkal szállították el a helyszínről.

Thunberg letartóztatása előtt azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy azért jött el tüntetni a holland állam fosszilis iparnak nyújtott támogatásai ellen, mert bolygó méretű vészhelyzetben élünk, és mindent meg kell tennünk, hogy elkerüljük a válságot és megmentsük emberek életét. Amikor a riporter megkérdezte, hogy tart-e a rendőri intézkedéstől, azt felelte: „Miért tartanék?”
.
Thunberg 15 évesen kezdett egyedül tüntetni péntekenként Svédországban, azt követelve, hogy a kormányok tegyenek a klímaváltozás ellen. Tüntetéséhez világszerte fiatalok milliói csatlakoztak, ebből nőtt ki a Fridays for Future nevű szervezet.
https://telex.hu/…/greta-thunberg-letartoztatas-hollandia
.