MSZP, Párbeszéd. A két törpe DK-ba való beolvadásának a kezdetét jelenti. A nap

Az MSZP és a Párbeszéd annyira berezelt, hogy rapid tárgyalások után a DK védelme alá helyezte magát. A három párt közös listán indul a mostani EP-választásokon és a 2026-os országgyűlési megméretésen is – ezzel álltak elő a múlt héten. A kommunikáció azonban elfedi, hogy a tartósan a parlamenti küszöb alatt mért MSZP és a választásokon magát soha egyedül meg nem mérető Párbeszéd nem egyenrangú félként lép szövetségre a DK-val.

Ezt mutatja, hogy a Dobrev Klára által vezetett EP-lista első négy helyére a DK jelölheti a maga emberét, az ötödik mandátum jutna az MSZP-s Tüttő Katának, a hatodik szintén a DK-é, a Párbeszéd jelöltje, Jávor Benedek mindössze a hetedik. Az erőviszonyok értelmezéséhez fontos adalék: öt éve a DK 16 százalékon végzett, és ezzel négy képviselőt küldhetett Strasbourgba. A legfrissebb Medián-mérés szerint a Gyurcsány-párt 12 százalékon áll, két partnere 1-1 százalékon.

A hárompárti együttműködés forrásaink szerint a két törpe DK-ba való beolvadásának a kezdetét jelenti. Az alku minden bizonnyal a párt vezetői és a jelenlegi MSZP-s és párbeszédes polgármesterek, parlamenti képviselők személyes politikai túlélését garantálja. A szocialisták így megmenekülnek attól a szégyentől, amit a külön indulás jelentett volna. Karácsony Gergely pedig Jávor beáldozásával biztosította Gyurcsányék támogatását a komplikálttá vált, háromszereplős budapesti versenyben. A regnáló főpolgármester sokáig húzódozott a szövetségtől, ám Vitézy Dávid fellépése őt is az erősebb hátország felépítésére sarkallta.