Hoppá. Miskolcról riasztják a magyar szörfösöket , vitorlásokat

Két fontos feladat

Nem is gondolnánk, hogy Miskolcon, a Vasgyári Tűzoltóság épületének egyik irodájában a HungaroMet két meteorológusa dolgozik. Ez azért is különleges, mert a szolgáltató meteorológusai a budapesti központban és a Siófoki Obszervatóriumban látják el munkájukat. Miskolcon két egymástól nagyon távol álló dologgal foglalkoznak: az egyik a tavi viharjelzés, a másik pedig az agrometeorológia. A tavi viharjelzést a siófoki kollégákkal együtt végzik, ez azt jelenti, hogy ha megnyomják a viharjelzés gombot, akkor élesedik a viharjelző rendszer a Balatonon, a Velencei tavon vagy a Tisza tónál.
Agrometeorológiával csak Miskolcon foglalkoznak a HungaroMetnél, Erdődiné Molnár Zsófia és meteorológus társa, Kovács Attila. A miskolci állomáson egy észlelő kolléga segíti a munkájukat.
A meteorológiához elengedhetetlen a természettudományos érdeklődés, mindig jobban érdekelte a fizika, a matematika és a földrajz, mint a humán tárgyak, annak ellenére, hogy középiskolában történelem tagozatra járt. A pályaválasztásnál volt benne egy olyan indíttatás is, hogy szeretett volna valami olyasmivel foglalkozni, amivel kevesen – válaszolta a meteorológus arra a kérésre, hogyan választja valaki ezt a különleges pályát.

Előnynek tartja, hogy ezt a munkát Miskolcról végezheti, így nem érzékeli, hogy egy rendezvény szervezője milyen horderejű döntést hoz az ő információi alapján, nem befolyásolja például a tömeg nagysága, egy fesztivál hangjai, csak az időjárásra tud hagyatkozni – meséli a tavi viharjelzésről, és eközben is folyamatosan az előtte lévő monitorokat nézi.

boon.hu