Skip to content

Az amerikai kormány két héttel a merénylet előtt figyelmeztette Moszkvát, hogy támadás érheti a Crocus City Hallt

Az amerikai kormány két héttel a merénylet előtt figyelmeztette Moszkvát, hogy támadás érheti a Crocus City Hallt

Washington Post: Az amerikai kormány két héttel a merénylet előtt figyelmeztette Moszkvát, hogy támadás érheti a Crocus City Hallt

Mindezek ellenére a Kreml a súlyos fiaskó kivizsgálása helyett inkább azzal van elfoglalva, hogy a támadásért a felelősséget valahogy az ukránokra tolja.

Több mint két héttel azelőtt, hogy terroristák véres támadást hajtottak végre Moszkva külvárosában, az amerikai kormány közölte az oroszokkal, hogy a népszerű koncerthelyszínnek számító Crocus City Hall potenciális célpont lehet – írja a Washington Post az ügyet jól ismerő kormányzati tisztviselőkre hivatkozva.

Ez az információ szöges ellentétben áll azzal, amit az orosz külföldi hírszerzés vezetője, Szergej Nariskin állított korábban, miszerint az amerikai figyelmeztetések túlságosan általánosak voltak ahhoz, hogy segítsenek a támadás megelőzésében.

Az, hogy az Egyesült Államok a Crocus koncerttermet potenciális célpontként jelölte meg – amely tényről korábban nem számoltak be –, új kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy az orosz hatóságok miért nem hoztak szigorúbb intézkedéseket a helyszín védelmére, ahol a terroristák több mint 140 embert öltek meg, és az épületet is felgyújtották.

Különösen furcsává akkor válik ez a történet, ha hozzávesszük, hogy a helyszínről származó beszámolók szerint az orosz különleges rendőri egységek a támadás kezdete után csak egy órával érkeztek ki a koncertteremhez, és a behatolással további fél órát vártak. Ezen idő pedig bőven elég volt az elkövetők számára ahhoz, hogy kereket oldjanak.

Mindez annak fényében is roppant kellemetlen lehet az orosz politikai vezetés számára, hogy alig három nappal a terrortámadás előtt Vlagyimir Putyin személyesen igyekezett diszkreditálni az ezzel kapcsolatos amerikai figyelmeztetéseket, és zsarolási kísérletnek nevezte azokat, amelyekkel a Nyugat az orosz társadalom stabilitását igyekszik aláásni.

Ugyanakkor érdemes azt is megjegyezni, hogy bár az amerikai kormányzat valóban kötelességének érzi, hogy egy esetleges terrortámadás kockázatára figyelmeztessen más országokat, ám jellemzően még akkor is óvakodnak a konkrét célpont megnevezésétől, ha arról tudomással bírnak, hiszen ezzel a saját informátoraik, illetve hírszerző műveleteik biztonságát kockáztatnák.

Emellett viszont az is tény, hogy a potenciális célpontok közül épp a koncerttermeket emelte ki példaként a moszkvai amerikai nagykövetség is, amikor még március elején a moszkvai tömegrendezvények elkerülésére szólította fel az Oroszországban tartózkodó amerikai állampolgárokat.

Az is igaz, hogy a terrorizmust az amerikai hatóságok a geopolitikai ellentéteken felülemelkedve kezelik, erre példa, hogy korábban Washington másik hagyományos ellenlábasát, Iránt is figyelmeztették, hogy az Iszlám Állam támadásokat készít elő az ország ellen.               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.3 Comments

 1. Névtelen
  2024.04.03. 11:15

  Milyen jó hogy drága putyin urunk nem veszi komolyan az ilyen libsi károgást, gondolta Igor, afeletti örömében hogy megtalálta a jobb lábát

 2. Névtelen
  2024.04.04. 08:07

  Nem értem, mert az arabok ellenségei régen a rózsakeresztes rend egyházai voltak, mi változott azóta?

 3. Névtelen
  2024.04.04. 09:40

  https://a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fkep.cdn.index.hu%2F1%2F0%2F774%2F7741%2F77412%2F7741287_e83b1da7990b4c78228a6d2a085af499_wm.jpg&key=ZqZOv5VDt5Wy1Dmzt96XTA&w=800&h=507

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük