Akiről egyértelműen kiderül, hogy valamilyen súlyos személyiségzavara van, az Hajdú Péter. Ezek mennek
Batka Zoltán:
Uhh végignéztem Hajdú Péter-Varga Juditos rettenetet. Mindenekelőtt: Hajdú Péter a legalávalóbb riporter, akit csak valaha is láttam. Egészen hajmeresztően ez a pasi, alákérdez, keretez, rávezet, moralizál, Ifj.Lomniczi method, Obersovszky-emlékdíj. Egyszerűen elképesztő amit csinál, nem mellesleg kontraproduktív.
Ami Judit beszédéből lejött: Judit egy, a férjénél jóval idősebb, érettebb személyiség. Örök bizonytalan a nőiességében. Kicsit koravén, enyhén cinikus, megalkuvó, afféle mindent és mindenkit túlélni akaró kurázsi mama típus. Egy olyan nő, aki mellett az ember nem tudja eldönteni, hogy most felesége van, anyja, vagy ügyvédje. Az a fajta nagyon erős nő, aki eljátssza az alárendeltet, hagyja hogy a palija játssza a macsót, miközben valójában ő viseli a csizmát, ő irányítja a családot.
Judit történetében vannak valószerű elemek. Magyar Péter egy idő után fullasztónak érezte a házasságát és azt a keresztény-konzervatív milliőt amit ez a közeg jelentett a maga végtelen álszentségével. (Varga többször szóba hozza szüleit, mint afféle konzervatív mintacsalád. A papája amúgy kommunista titkosszolgálat elitgárdájának számító III/II-es ügynök volt) Nagyon fiatalon, kiéletlenül házasodtak. Valószínűleg Magyar egy idő után megalkuvónak, álságosnak látta Vargát, akit azonosított a közeggel. Elképzelhető, hogy egyáltalán nem tisztelte a felségét (már a Partizánon is feltűnt, hogy Péter eléggé betanult sémákat mond, amikor Judit tiszteletéről beszél) sem nőként sem emberként és valószínűleg ennek hangot is adott. A verbális kegyetlenségnél Varga hangja megváltozik, életteli, a történetek leírása életszerű. Magyar tényleg kegyetlenül viselkedik vele. Nem egyszerűen csak nárcisztikus, inkább lázadó rocker akinek egy kőkemény opportunistával és komformistával kell együtt élnie. Kiéli rajta a dühét, gyakorlatilag teszteli a nőt, mint rakoncátlan gyerek az anyját.
Ugyanakkor Varga elmondásában többször érezhetően csúsztat, manipulál. Önkritikája gyakorlatilag nincs. Iszonyú fegyelmezett nő, valós érzelmeit pillanatokra ugyan vannak, ám utána hosszú időre vasabroncsba zárja a kötelesség. Az ágyon fekvős könyvdobálós ügyet átugorja. Nem igazán beszél róla, elkezd terelni, érvelni, logikázni mintha magát akarná meggyőzni, hogy tényleg történt ilyen. Ilyenkor sokat öö-zik, hölgyből átváltozik Szijjártó Pétert idéző biorobottá. Kerüli a sztorit, nehogy hibázzon. Valószínűleg nem igaz a történet, vagy nem így történt.
Tulajdonképpen szó nincs a beszélgetésben feleségverésről, valami lökdösődést említ, de azt is gyanúsan elnagyoltan. Sőt, Varga jó ügyvédként elébe megy, hogy esetleg Magyar is kipakol és ő maga pendíti meg, hogy tulajdonképpen ő pofozta fel Magyar Pétert, ami jó eséllyel megtörtént.
Varga története egy igazi virtigli fideszes világkép kicsiben: zéró önkritika, Ő a tökéletes családanya, aki mindig csak a legjobbat akarja és ott van ez a tékozló fiú, aki nárcisztikus, pszichopata, gonosz és egyáltalán minden földi rossz. Varga motivációja ebben, hogy igazolja magát a közössége a Fidesz előtt. Érezhetően igyekszik megfelelni az elvárásnak, hogy minél keményebben elhatárolja magát a pártját, közösségét támadó volt férjétől, mivel így ő nem kerül (talán) gyanúba, talán a Fideszben való továbbélését készíti elő. Érezhetően alaposan felkészült, beleásta magát a szakirodalomba a nárcizmusról és a pszichopátiáról. A monológjaiban van valós önvallomás is, ám keveredik egy bírósági védőbeszéddel, illetve afféle jogi-retorikai pártfeladattal.
Varga erkölcsi érzéke kb. nulla. Simán készpénznek veszi, hogy a férje miatta kapott állást. Jellemző mód ez valahogy nem zavarja, hogy élete párja egy here lenne. Feltételezhető, hogy anno a jóképű jó családból származó fiút látta benne. Jó partit. Varga időnként cinikus. Képes sima arccal bemondani a kamerába, hogy nézzék meg a vagyonnyilatkozatát. Mintha nem tudná, hogy az egy papírfecni. Később több ponton érezhetően hazudik. Az inkriminált hangfelvétel elkészülését átugorja, elmaszatolja. Valami zavaros izét mond, hogy akkor túl voltak egy veszekedésen és békülőben voltak. Ja. És ezért vallott Rogánra. Magyar állítólagos SMS-eit nem mutatja meg. Ott is egyértelműen hazudik amikor azt állítja, hogy „utolsó pillanatig nem gondolta, hogy Magyar felhasználja a felvételt.” Ja csak azért készült jól láthatóan előre a Fidesz. Arról beszél, hogy annyira sajnálja, hogy ez a szennyes kiborul. Közben meg ő borította ki. A vége egy sima fideszes választási beszédbe torkoll. Nehéz nem látni, hogy Varga az interjúhoz trikolóros karkötőt vett fel. Véletlen nyilván.
A történetének ellentmondásait – sztori időzítése pl. – meg sem kísérli feloldani. Hajdú pedig meg sem kísérel riporterként rákérdezni dolgokra. Jellemző mód Vargát ez nem zavarja, sőt láthatóan jól érzi magát attól, hogy semmiféle tisztázó kérdést nem kap.
Összességében vannak benne életszerű elemek, de sok a manipulatív illetve előre nem spontán, előre eltervezett rész is, aminek direkt politikai célja volt, a Fidesz tábor stabilizálása, terelés és Magyar személyiségének a keretezése és egyáltalán balhékreálás, hogy Magyart családi bulvár kösse le és ne a politikával foglalkozzon. Összességében egy gyalázatos gusztustalan dolog, mivel ez a nem őszinte szembenézés, pláne politikai célra felhasználva a bántalmazott nők sorsán ront. Az más kérdés, hogy a Fidesz képes bármilyen nyomorból tőkét kovácsolni és erre is jó példa ez a beszélgetés. PS. Akiről egyértelműen kiderül, hogy valamilyen súlyos személyiségzavara van, az Hajdú Péter.
2024.03.28.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és szakáll