Szijjártó Péter szalámis zsemlét eszik a honvédségi Falconon, nem érti a kairói út 5,5 milliós étkezési költségét

Aztán elkezdte ecsetelni, hogy nem is olyan fényes az élet a többmilliárdos repülőgépek fedélzetén, mint ahogyan az kívülről látszik. „Ezekre a szegény honvédségi gépekre is mondják, hogy luxusjet…Most nézze…Nem akarok panaszkodni, mert nem kergettek gyerekkoromban az asztal körül azért, hogy üljek fel egy magángépre, tehát – hogy is mondjam – van megfelelő értékítéletem, de ezek nekem nem abból a szempontból fontosak, hogy hogy néznek ki vagy mi van bennük….mert

„nem tudom bennük kihúzni magamat, de nem akarok panaszkodni, nem azért mondom.”

Majd így folytatta: „Csak azt akarom mondani, hogy ezek nekünk munkaeszközök. Tehát nem szórakozni, nem haverokhoz, nem nem tudom én hova járunk vele, hanem dolgozni. És biciklivel nem tudom megjárni Budapest – New Yorkot úgy, hogy elindulok vasárnap éjjel, alszom a gépen, megcsinálom a programot, és hazajövök úgy, hogy kedden hajnalban már itthon vagyok.”

Ezután Szöllősi Györgyi felhozta, hogy mennyit költenek a honvédségi gépeken utazó delegációk internetre, ételre, italra, és hogy ebben Szijjártó lett a rekorder. Ahogy azt ugyanis tavaly megírtuk a Honvédelmi Minisztériumtól kapott adatok alapján: 2021 január eleje és 2022 szeptember vége között a külügyminiszter és kísérete 33 millióért evett-ivott, és 102 millióért internetezett a katonai repülőkön. A legdrágább repülés Szijjártó kairói útja volt, amelynek során 5,5 millió forintba került a delegáció ellátása, és még közel 7 millióért neteztek a levegőben.

Amint ezt a témát megemlítette az ATV műsorvezetője, Szijjártó nagyon vicces magyarázkodásba kezdett, és tulajdonképpen lebénázta a Honvédelmi Minisztériumot, amely nekünk kiadta ezeket az adatokat az ő katonai repülős útjairól.

„De az valami hiba lehet, ilyen nincs. Ezt én is olvastam, de azért nem értem, megmondom őszintén, mert én tudom, hogy mit eszünk.

Tehát ott azon a tálcán van két zsemle, van néhány szelet szalámi, van paprika, paradicsom.

Ha én kimegyek a dunakeszi piacra, én azt mondjuk egy-két ezerből megoldom.” A műsorvezető ezt követő, teljesen jogos és magától értetődő kérdésére, miszerint akkor hol van az 5,5 millió forint, Szijjártó kezét széttárva, kissé zavartan mosolyogva közölte, hogy „Fogalmam sincs….én nem tudom, hogy mit hova könyveltek”. Arra emlékezett, hogy azon az úton sok üzletember utazott vele (itt a 49 fős névsor), de hozzátette, hogy a költség „akkor is sok”.

Majd elismételte, hogy nem tudja, hogy jött ki ez az összeg és mit hova könyvelnek, de neki ez nem poén, nem luxus, nem szórakozás, hanem azért megy, hogy dolgozzon. „És aki ezt ennél gyorsabban meg tudja csinálni, ennél kevesebb külföldön tartózkodással, akkor az előtt tényleg le a kalappal. Én nagyon kevés helyen alszom ott egyáltalán, mert inkább éjjel megyek, napközben dolgozok, aztán éjjel hazajövök, hogy aztán másnap megint dolgozhassak.”

 

Aztán úgy tett, mintha nem ismerné az Átlátszót – holott, ugye, a műsorvezető is mondta, hogy mi írtunk a repülőútjairól –, és még a nevünket sem tudná. „Szóval csak annyi méltányosságot szeretnék kérni, hogy ez így elsőre a nem tudom milyen monitor újságírójától tök jól hangzik, de egyszer próbálja meg.”

Szöllősi Györgyi ekkor emlékeztette, hogy az Átlátszóról van szó, ami adatigényléssel jutott az adatokhoz. Erre Szijjártó nagyvonalúan legyintett és közölte, hogy „Nyugodtan igényelhetik, mert mindent odaadunk. Mert nincs mit szégyellnünk. Tavaly 540 ezer kilométert repültem, és 800 órát töltöttem a levegőben. Meg lehet próbálni. A nem tudom én kinek az újságírójának.”https://atlatszo.hu/impakt/2024/03/18/szijjarto-peter-szalamis-zsemlet-eszik-a-honvedsegi-falconon-nem-erti-a-kairoi-ut-55-millios-etkezesi-koltseget/