A nézők elől elzárt területen álltak a rendőrség szerint azok, akiket elsodort vasárnap egy Skoda Fabia versenyautó az Esztergom–Nyerges Rallyn. A szervező táblával jelezhette, hogy a területre tilos a bejárás, ez viszont, úgy fest, kevés volt. Bognár Gábornak, az Arrabona Rally Club vezetőjének nem ez az első olyan ralija, amely halálos balesettel zárult. A raliban mindig védtelenebbek voltak a nézők, mint a kötött pályás versenyeknél.

Több részletet is tisztázott a rendőrség hétfő reggeli közleménye az Esztergom–Nyerges Rallyn vasárnap történt halálos balesettel kapcsolatban. A hatóság hivatalosan foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének gyanúja miatt indított büntetőeljárást szűk egy nappal a négy ember életét követelő tragédia után. Közleményük szerint vasárnap délután fél egy körül úgy történhetett a baleset Lábatlan és Bajót között, hogy az egyik versenyautó letért a kijelölt útszakaszról, és „az aszfaltozott úton, illetve az út menti füves területen tartózkodók közé hajtott”.

Itt fontos kiemelnünk: cikkünkben nem a baleset felelősét keressük. Nem célunk sem a versenyzőt, sem az áldozatokat, sem a verseny szervezőjét olyan színben feltüntetni, mintha ők okozták volna a tragédiát. Az eset miatt rendőrségi nyomozás zajlik, az feltehetően meg fogja találni a felelősöket. Azt is fontos kiemelni, hogy rengeteg a kérdőjel a baleset körül, ezeket próbáljuk körüljárni az eddig ismert adatok alapján.

Arról már vasárnapi cikkünkben is írtunk, hogy a ralik közönsége alapvetően sokkal közelebb mehet az autókhoz, mint bármely más verseny kedvelői. Mivel a ralik jellemzően a természetben zajlanak, külön kialakított, a nézőknek fenntartott bokszok, ülőhelyek, páholyok alig vannak, a szurkolók a legtöbb esetben közvetlenül a pálya mellett, akár annak néhány méteres környezetében foglalnak maguknak helyet, onnan nézik az előttük elszáguldó autókat.

Ez a gyakorlat a kötött pályás versenyeknél sem ismeretlen, ott is előfordul, hogy a pálya közelében ülnek le a nézők, azonban a rali- és a kötött versenypályák között van egy alapvető különbség. Az előbbit jellemzően olyan területeken, útszakaszokon rendezik meg, amelyek nem autóversenyre, hanem hétköznapi autós forgalomra készültek. Vagy éppen arra sem, hanem például erdei ösvények.https://hvg.hu/itthon/20240325_ralibaleset-esztergom-nyerges