Amig Miskolcon csempéznek, százezres látogatószámot céloztak meg Boldogkő várában

Több száz éves várak részleges helyreállítása, vonzerejük és szolgáltatásaik színvonalának emelése, a látogatószám növelése volt a célja annak a 2,8 milliárd forint összértékű programnak, amely a sátoraljaújhelyi- és a sárospataki várat, valamint Boldogkő várát érintette.

Kőhalmi Andrea, Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő kabinetvezetője, Zavodni Ferenc polgármester és Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter vágta át a szalagot

Fotó: Vajda János

Ebből az összegből Boldogkő várára több mint 640 millió forint jutott – hangzott el a helyszínen megtartott projektzáró sajtótájékoztatón kedden. Az eseményen dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter elmondta: sokan nehezen értik meg, hogy egy várfelújítás hogyan is illeszkedik a gazdaságélénkítési programok sorába. Márpedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy-egy ilyen beruházás nagyot lendít az adott térség versenyképességén. A megnövekedett látogatószám ugyanis a gazdaság több szegmensére is jótékony hatással van, egyre többen foglalkoznak ugyanis például szállásadással és gasztronómiával – emelte ki a miniszter.

Fotó: Vajda János

Aláhúzta: a kastély-és várfejlesztések is hozzájárulnak tehát ahhoz, hogy hazánk minél lendületesebben zárkózzon fel az Európai Unió átlagához. Dr. Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy korábban a határok által beszorított, hosszútávon „pangásra ítélt” Zemplén és Abaúj is érezhetően „életre kelt”. Közlése szerint már a számok is azt mutatják, hogy – bár sok még a teendő – a kormányzati lépéseknek köszönhetően fellendülőben van a térség gazdasági élete, fejlődik az infrastruktúra.