A Mérték Médiaelemző Műhely és az Ökotárs Alapítvány által meghirdetett pályázat
A sajtószabadság helyzetét próbálják javítani a pályázattal.

Mérték Médiaelemző Műhely és az Ökotárs Alapítvány az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége forrásainak felhasználásával pályázatot indított az országos és helyi független média támogatására a sajtószabadság védelme és erősítése érdekében.

Mérték és az Ökotárs honlapján is elérhető kiírás szerint olyan hírportálok, újságok, tévék, rádiók, video vagy podcastcsatornák jelentkezését várják, amelyek már legalább egy éve folyamatosan működnek, miközben túlnyomórészt közéleti témákkal foglalkozó cikkeket, oknyomozásokat, riportokat és vitákat közölnek, illetve pártatlan és minőségi tartalmakkal járulnak hozzá a magyarországi közbeszédhez.

Nem pályázhatnak állami vagy önkormányzati fenntartású, illetve pártok és pártalapítványok által finanszírozott médiumok és magánszemélyek sem. A pályázó szervezetek a tervbe vett projektet önállóan vagy konzorciumban, partnerszervezetekkel vagy más együttműködőkkel közösen is végrehajthatják, de a partnerszervezeteknek ugyanazon feltételeknek kell megfelelniük, mint a főpályázónak.

Támogatást lehet nyerni a pályázó médium további működését, fejlesztését, jövőbeni fenntartását szolgáló tevékenységek között például adománygyűjtőközösségi finanszírozási programok indítására, valamint közösségépítésre. Emellett támogatják a szerkesztőségek közötti együtműködések erősítését, beleértve a közös tartalomgyártást és a közös terjesztést is.

Finanszírozást lehet kapni technikai fejlesztésekreszakmai továbbképzésekreösztöndíjak indítására. Pályázni lehet olyan projektekkel is, amelyek új formátumok kifejlesztését, új sorozat indítását vagy egy nagyobb, költséges oknyomozás lefolytatását tervezik.

A pályázati felhívásban az olvasható, hogy az egy projektre elnyerhető összeg 1 millió 800 ezer forint és 10 millió 50 ezer forint közötti. Önrész biztosítása nem kötelező. A támogatásra rendelkezésre álló teljes keretösszeg kb. 160 millió forint (447.950 dollár), amiből várhatóan 15-40 projekt kaphat támogatást.

A felhívás jövő augusztusig szól, pályázni több körben is lehet. Az első határidőig, november 15-ig benyújtott pályázatok értékelése várhatóan az év végéig tart, a támogatott médiumokkal a szerződéskötés 2024 januárjában történik meg az amerikai nagykövetség végső jóváhagyásával. Az elnyert összeget az Ökotárs Alapítvány utalja el a támogatottaknak, a projektek tartalmi végrehajtását a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársai követik majd figyelemmel.