Skip to content

Miskolcon ingyen is hajlandók tanítani. Háromezer egyetemi oktató követel azonnali béremelést

Miskolcon ingyen is hajlandók tanítani. Háromezer egyetemi oktató követel azonnali béremelést

Korábban írtuk

Három nagy, a modellváltásnak nevezett magánosítási hullámot eddig elkerülő felsőoktatási intézmény, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneakadémia több ezer tanára tiltakozik az egyre méltatlanabb körülmények ellen, írja a G7.

Az egyetemi dolgozók versenyképes béreket, azonnali béremelést és a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását követelik. Az állami egyetemek fenntartójának – oktatási minisztérium híján a felsőoktatás esetében a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak, azon belül is Hankó Balázs államtitkárnak – küldött nyílt leveleket eddig közel kétezer egyetemi dolgozó írta alá.

Az ország legnagyobb egyetemén, az ELTE-n a tavalyi nyomásgyakorlás után intézményi minimálbért vezettek be, ami biztosította, hogy egy adott összegnél kevesebb nem lehet az egyetemi oktatók fizetése. Ez a bérminimum a tanársegédeknek bruttó 380 ezer, adjunktusoknak bruttó 420 ezer, az oktatást-kutatást támogató munkakörökben bruttó 362 ezer forint. A magasabb docensi és egyetemi tanári fokozatokhoz nem jár bérminimum, de a nyílt levél szerint a docensi átlagbér idén bruttó 504 480 forint.

Tehát a magasabb egyetemi fokozatokban kapható átlagfizetés mára alacsonyabb lett, mint a gyakornoki státuszban dolgozó pályakezdő tanárok bére a státusztörvény után. Ráadásul a tavalyi közel tizennyolc százalékos infláció is jelentősen hozzájárult az egyetemi bérminimumok értékvesztéséhez.

Az elmúlt években a hazai egyetemek többségét a kormány egy álmagánosítási akcióval – az állami finanszírozás megtartása mellett – speciális alapítványi fenntartásba helyezte. Az államnál maradt öt egyetemből háromban tiltakoznak a munka- és bérviszonyok ellen – a két kivétel a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a különleges jogállású Nemzeti Közszolgálati Egyetem, ami a Miniszterelnökséghez tartozik.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



4 Comments

  1. Névtelen
    2024.03.18. 18:41

    Az a gond, hogy ezek a tudományos emberek nem értették meg a vezér szavait a munka alapú társadalomról.
    Ezért van az, hogy egy félig nyitott szájjal dolgozó 8 elemis Aldis árúfeltöltő vagy egy Dhl futár többszörösét keresheti egy egyetemi docensnek. Az ok egyszerű az együgyű a vezért támogatja az akadémikus nem.

    1
    1
    • Névtelen
      2024.03.19. 16:01

      mar ezért ki kéne hogy usson a két koszlott komcsi fuled kozul egy aldis arufeltolto es mi tagadas duplan meg is erdemelned te, bolsevik, ruppotlan ven csoves.

  2. Névtelen
    2024.03.19. 13:02

    GLS futárok 500eFt keresnek kézhez + a jatt

    • Névtelen
      2024.03.19. 13:24

      Próbáld ki te is a GLS-nél , ha szerinted az olyan könnyű . . .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük