Orbán aki hazaküldte a szovjet hadsereget, most behívta a kínai rendőrséget

Orbán Viktor eredetmítoszának fontos eleme, hogy hazaküldte a szovjet hadsereget. 25 évvel a Nagy Imre temetésén elmondott híres beszéde után a szuverenitásmániás miniszterelnök újabb fontos politikai mérföldkőhöz érkezett: behívta a kínai rendőrséget. Bohócot bárki csinálhat magából, ez még egy miniszterelnöknek is szent joga, de egy komplett országot is odáig vinni talán egy kicsit erős.

Miután néhány napja a német Welt elsőként írt arról, hogy hamarosan kínai rendőrök járőrözhetnek magyar utcákon, szerdán a Belügyminisztérium a Telex kérdésére megerősítette, hogy tényleg:

„a két ország rendőrei a jövőben közösen láthatnak el járőrszolgálatot, ezzel is segítve a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet.”

Mindez néhány héttel az után derült ki, hogy Budapesten Orbán Viktorral és Pintér Sándorral tárgyalt a kínai közbiztonsági miniszter. A magas szintű egyeztetéseket nem verték nagy dobra Budapesten, a kínai beszámolókból viszont kiderült, Vang Hszia-hong felajánlotta, hogy a jövőben Kína „a kereskedelmi és befektetési kapcsolatokon túlmenően közbiztonsági kérdésekben is” támogatná stratégiai partnerét, Magyarországot.

Talán 2024-ben már nem kell hosszasan írnia arról, hogy Kína milyen diktatúra, mint ahogy arról sem, hogy milyen közbiztonsági módszereket alkalmaz az ujgurok lakta Hszincsiang tartománytól Tibeten át mindenki ellen, aki nem tetszik Hszi Csin-ping egyre zártabb rendszerének. Ha nem is fogadja el ezt a világ demokratikusabb része, de együttélni megtanult vele. Ezeket a módszereket importálni viszont szerencsésen keveseknek jut eszébe.

A kínaiak szándékairól eleve sokat elmond, hogy általában nem is várják meg rendőreik szívélyes meghívását, hanem küldik őket maguktól is. 2022 végén derült ki, hogy számtalan európai nagyvárosban működnek titokban kínai rendőrörsök. Ezek egy részét, például Hollandiában bezárták, máshol viszont, nevezetesen Magyarországon a hivatalos szervek nem is voltak hajlandóak beszélni ezek létezéséről.

Ahogy az akkor is nyilvánvalóvá vált, ezek a „titkos” rendőrörsök célja alapvetően az Európában élő kínai diaszpóra megfigyelése, és szükség – mármint pekingi szükség – esetén pedig megrendszabályozása volt.