Skip to content

Nem fogadják el a magyar diákok szakképzésben szerzett érettségijét a holland és dán egyetemek

Nem fogadják el a magyar diákok szakképzésben szerzett érettségijét a holland és dán egyetemek

Csak a magyar szakképzéssel van problémájuk, mert más országok jelentkezői esetében elfogadják a szakképzési érettségi bizonyítványt is.

Nem fogadják azokat a magyar diákokat a holland egyetemek, akik nem gimnáziumban, hanem szakképzésben szerezték meg az érettségijüket – vette észre egy szülő, amiről aztán a nedolgozzingyen.hu-n a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számolt be.

A magyar diákok körében is népszerű maastrichti egyetemen míg például a Franciaországból érkező diákok esetében elfogadják a szakképzésben szerzett érettségi bizonyítványt, addig a magyar diákok feltételeként csak a gimnáziumi érettségi szerepel. A tillburgi egyetemen emellett nem csupán nem fogadják el, de egyenesen kizárják a szakgimnáziumokban vagy szakközépiskolákban szerzett érettségi alapján történő „pontszámítást.”

De nem csak Hollandiának van problémája a magyar szakképzéssel. A dán SDU-n (University of Southern Denmark) a jelentkezőket kétféle lehetőség (kvóta) alapján vehetik fel. Az egyik, vagyis a kvóta 1 egy normál felvételi eljárás felvételi vizsga nélkül, amivel a férőhelyek nagyrészét általában fel is töltik. Ha maradnak még üres férőhelyek, azokat a 2-es kvóta szerint egy felvételi vizsga megírása után, annak eredményei alapján töltik fel. Az egyetem leírása szerint pedig a magyarországi szakképzében érettségizett diákoknak csak ez az egy lehetősége van, őket a kvóta 1 szerint nem veszik fel, mert Hollandiához hasonlóan nem fogadják el a bizonyítványukat, tehát mindenképp felvételi vizsgát kell írniuk.

Ez teljes mértékben ellentétes a magyar kormány azon törekvésével, hogy minden diákot a szakképzés felé terelnének, többek között magas ösztöndíjakkal is csábítva őket.

A PDSZ azt írja, hogy „az oktatási rendszer azonnali és teljes körű reformjára van szükség” ahhoz, hogy a diákok minőségi oktatásban részesülhessenek és az oktatás be tudja tölteni esélyteremtő funkcióját. Hozzáteszik, hogy ehhez megbecsült pedagógusokra van szükség, amihez elengedhetetlen a bérek rendezése, a státusztörvény bizonyos pontjainak visszavonása és a nevelést-oktatást közvetlnül segítő (NOKS-os) dolgozók, valamint a felsőoktatásban oktatók helyzetének rendezése.

„Gyermekeink külföldre vándorlását nem a különböző röghöz kötési trükkökkel kell megpróbálni megakadályozni, hanem valódi oktatási és életfeltételeket kell biztosítani, olyan társadalmi környezetet, ahol reális és vonzó jövőképet tudnak maguknak álmodni, majd megvalósítani!” – írják.

Fotó: Archív



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



22 Comments

  1. Névtelen
    2024.03.05. 20:50

    egyetemek? ezekbe az országokba mosogatni járnak a fiatalok

    2
    2
    • Névtelen
      2024.03.06. 10:40

      „Benja Serra Bosch egy 25 éves spanyol fiú, akinek három diplomája van, mégsem boldogult a hazájában, és kényszerből kiköltözött az Egyesült Királyságba, hátha talál ott munkát. A fiú jelenleg Londonban él, és WC-ket takarít, hogy meg tudjon valamiből élni.

      A Facebookon írt nemrég egy bejegyzést, amit ezrek osztottak meg, rengetegen hozzászóltak, és több brit, illetve amerikai lap írt a spanyol fiatalról. Benja Serra Bosch leírja, hogy május óta van Londonban, és nap mint nap azzal szembesül, hogy az ország leghíresebb kávézóit járta be, de két diplomával mégis mások mocskát takarítja el – ráadásul egy idegen országban, ami nem a hazája. A WC takarításán felül kávét is szokott főzni, letisztítja az asztalokat, elmosogatja a csészéket.

      Ugyanakkor nem szégyelli a munkáját, mint fogalmaz, a takarítás tisztességes munka. Az annál jobban zavarja, hogy azért kell ezt csinálnia, mert Spanyolországban semmilyen lehetősége nem volt. Arról is ír, hogy rengeteg, hozzá hasonló helyzetben lévő spanyol fiatal ment Londonba, szerencsét próbálni, és egyszer valaki azt mondta neki, hogy olyanok, mint a pestis. „Ne is áltassuk magunkat. Nem kalandvágyból jöttünk ide, vagy mert nyelvet akarunk tanulni. Bevándorlók vagyunk” – tette hozzá.

      Hozzáteszi, hogy a kávézóban néha úgy viselkednek vele a vendégek, hogy szíve szerint az arcukba tolná a három diplomáját. „De úgy tűnik, ezek a címek ma már csak arra jók, hogy mások után eltakarítsam a sz*rt. Azt hittem, ennél azért valamivel többet érdemlek, miután olyan sok erőfeszítést tettem a tudományos életben. Úgy tűnik, tévedtem” – zárja sorait.”

      • Névtelen
        2024.03.06. 11:20

        ilyen névvel jöhetne ide a Bosch-ba is dolgozni

        • Névtelen
          2024.03.06. 12:43

          ott nem volt cuculizmus
          nem volt „OBÁN”
          ezért takarít wc-ket

  2. Névtelen
    2024.03.05. 23:50

    Apa, kezdődik! Lehet itt éveken át szívózni a svédekkel és más szövetségesekkel, csak azt nem kellene elfelejteni, hogy egyelőre mi csak a szegény vidéki rokon vagyunk, és ha túl sokat ugrálunk, akkor bizony ott fognak nekünk keresztbe tenni a gazdag rokonok, ahol tudnak. És akkor az a hercehurca, amit mi rendeztünk a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása kapcsán, csak fantáziatlan balfaszkodás lesz ahhoz képest, ami ránk vár!

    • Névtelen
      2024.03.06. 10:37

      Nyugi van !!! Merjünk kicsik lenni.

      „MSZP Nőtagozata
      A vezető kormánypárt nőtagozatának honlapján megdöbbentő dalszöveg jelent meg, amely az ellenzéket becsmérli.2003.07.11

      Szó esik itt Orbán Viktorról, Happy Endről és Terror Házáról, de a minősíthetetlen stílusú szövegben felbukkan “Csurka Pesta”, “Rogán Anti” és “Deutsch Tomika” neve is.Az érintett politikusok egyelőre nem nyilatkoztak, kívánnak-e tenni valamit az esettel kapcsolatban és ha igen, milyen következményekkel kell számolni akár a dal szerzőjének, akár az MSZP-nek, amely (állítólag tudtán és akaratán kívül) helyt adott a becsmérlő soroknak.A dal pedig magáért beszél:”Megy a gőzös, megy a gőzös unióba!Évek óta ott állunk már az ajtóba’.Laci elöl, és a PetykaVonatot meg visszahúzza Csurka Pesta.Megy a gőzös, megy a gőzös unióba!Rogán Anti s Deutsch Tomika csak azt fújta:Alkotmány úgy módosulhat,Hogy a Fidesz innen is mindent lenyúlhat.Elindult a gőzös most az unióba!Ki vigyáz itt jobboldalon a fiúkra?Unióba, párt Unióval,Orbán Viktor a megszokott darálóval.Dávid Ibi új kalapját fújja a szél,Nem egyesül, ehhez ma már kétség se fér.Mert hiába a sok új kör,A fórumban sem mindenki egy nagy ökör.Hívja vissza főnökét sok ifjú polgár,Gondjuk is van, nem választott még az OrbánMIÉP körrel és dolmánnyal,Vagy Áderrel, Pokornival és Rogánnal.Hogyha Viktor megint Fidesz-élre törneNem várhatnánk jót, csak rosszat biztos tőle.Happy End és Terror HázaCsapatának megint nőne a zsebláza.Éppen ezért, egy valamit tanácsolnánk!Nincs szükség arra, hogy összeharácsoljákA fél országot s királyságotMeg még amit kis hazánkban szem-száj látott.Minden húsos fazék mellől arrébb menni!Nép nevében nincs jogotok cselekedni!Maradt így is még sok zsákmány!Amit Joszif Tot és Ibrahim is lát tán.Járai és Polt Péter is csodálkozhat!Nemzeti Bank, Ügyészség is megváltozhat.Teljes lesz a rendszerváltás,Két év múlva új elnökkel járunk csárdást.Kis vonatunk zakatol az unióba!Népszavazás, egyetértés lesz az ára.Nem kell félni, lesz majd lóvé,Akkor, ha a Medgyessy marad a góré!”

  3. Névtelen
    2024.03.06. 01:34

    a demokrácia hazája példát mutat

    „Az oregoni érettségi bizonyítvány nem garantálja, hogy az érettségit megszerző diákok tudnak középiskolai szinten olvasni, írni vagy matekozni – írja a The Post Millennial.

    Kate Brown kormányzó a 744-es szenátusi törvényjavaslat aláírásával eltörölte azt a követelményt, hogy a diákok bizonyítsák, hogy elsajátították ezeket az alapvető készségeket.

    A törvényjavaslat csak július 29-én került be a törvényhozási adatbázisba, ami eltér attól a bevett gyakorlattól, hogy a törvényjavaslat aláírásának napján frissítik a nyilvános adatbázist. Charles Boyle, a kormányzó kommunikációs igazgatóhelyettese elmondta, hogy a kormányzó munkatársai még aznap közölték a törvényhozás munkatársaival, amikor a kormányzó aláírta a törvényjavaslatot.

    Boyle egy e-mailben küldött nyilatkozatában azt mondta, hogy az olvasás, írás és matematika tudás követelményeinek felfüggesztése „Oregon fekete, latin, latin-amerikai, őslakos, ázsiai, csendes-óceáni szigeteki, törzsi és színesbőrű diákjainak” javát fogja szolgálni.”

  4. Névtelen
    2024.03.06. 05:40

    Pechesek vagyunk, hogy Miskolcon nem oregoni, hanem magyar diákok szereznek felsőfokú képesítést olyan komoly matematikai tudással felvértezve, amely szerint az origóból eredeztetik a logaritmus függvényt.

  5. Névtelen
    2024.03.06. 06:34

    Az a csávó ott maga a Science fiction!

  6. Névtelen
    2024.03.06. 07:22

    Nagy segítség ez a magyar családoknak….

    • Névtelen
      2024.03.06. 12:44

      csak a szemkilövetés

      • Névtelen
        2024.03.06. 13:09

        Kinek lőtték ki a szemét?El lett számoltatva érte?

        • Névtelen
          2024.03.06. 19:01

          Biztosan azért nem, mert titokban őt is az amerikai nagykövetség védte! Mostanában legalább is ezzel a dumával intézik el a fideszcsicskák az ilyen felvetéseket…

  7. Névtelen
    2024.03.06. 07:30

    A csúti cigány geci kurva anyád

  8. Névtelen
    2024.03.06. 07:54

    Nincs mit csodálkozni, ha a megélhetési politizálás koronázatlan királyai bármihez nyúlnak. Tuti, hogy valami végtermékké válik. Leginkább ürülékké.

  9. Névtelen
    2024.03.06. 09:59

    A magyar nyelvvizsgákat sem fogadják el már régóta…

    • Névtelen
      2024.03.06. 10:38

      Ez hozzá tartozik a kirablásunkhoz

    • Névtelen
      2024.03.06. 11:21

      ezért csinál nem magyart aki 3-nál tovább tud számolni

    • Névtelen
      2024.03.06. 12:42

      csak a cunnilingus-t 😀😁😂🤣 fogadják el

      különösen a zöldek!

  10. Névtelen
    2024.03.06. 13:22

    HAJRÁ-ÉLJEN ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK ÚR, ÉS A MINDEN TÉREN OKOS-BÖLCS-MEGFONTOLT, SOKAT TAPASZTALT ORSZÁGVEZETÉSE !!!
    HAJRÁ-ÉLJEN A FIDESZ-KDNP
    CSALÁDBARÁT-BÉKEBARÁT-REZSIBARÁT KORMÁNY !!!
    HAJRÁ-ÉLJENEK A GYERMEKEINK-UNOKÁINK A MINDANNYIUNK JÖVŐJÉNEK ZÁLOGAI-BIZTOSÍTÉKAI !!!

  11. Névtelen
    2024.03.06. 17:44

    Láttatok már az Orbán rendszerből jött szakképzett munkaerőt?
    Ezeket már Magyarországon se fogadják el, baszdmeg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük