Suvadás. Hercsik István ügyvezető a Magyar Közút Zrt.-re igyekezett hárítani a felelősséget

A kerékpárútszakasz építését a Mento Környezetkultúra Kft. nyerte el négy önkormányzat – Tokaj, Bodrogkeresztúr, Mád és Tarcal – által közösen kiírt közbeszerzési pályázaton – közölte a Blikk. A kivitelezésnél speciális munkákat kellett elvégezni a rézsűmegtámasztáshoz, illetve a partbiztosításhoz. A miskolci vállalkozás a munkát az előzetesen becsült nettó 729 millió forintos árnál olcsóbban, nettó 699,5 millió forintért vállalta, ami közbeszerzések esetében ritkaság. A szerződést tavaly márciusban kötötték meg, ám a problémák már a tavaly júniusi átadás körüli napokban jelentkeztek, majd pedig a kerékpárút egy szakaszon a Bodrogba omlott.

Az egyelőre nem tisztázott, mi okozta a kerékpárút beomlását. Az ügy már a bodrogkeresztúri önkormányzat tavaly októberi közmeghallgatásán is szóba került, ahová meghívták a kivitelező Mento Kft.-t, a tervezésért felelős Közműterv-M93 Kft. és a HQC Mérnökiroda Kft. képviselőjét, valamint Hagymási Gyula projektmenedzsert, ám ők távol maradtak az üléstől.

Akkor a Mento Kft. levelet küldött az önkormányzatnak, amelyben Hercsik István ügyvezető a Magyar Közút Zrt.-re igyekezett hárítani a felelősséget. Hercsik – aki Észak-Magyarország egyik befolyásos üzletembere – azt írta:

Az elkészült kerékpárút (…) a közút kerékpárút felé eső sávjának suvadása miatt súlyosan megsérült, azt a közútkezelő a közút érintett szakaszával együtt lezárta, és az esemény okának vizsgálatát szakértő bevonásával megkezdte”.

Hercsik úgy fogalmazott: „ismereteik és álláspontjuk” szerint az általuk kivitelezett és átadott kerékpárút sérülése a közút sérülésével összefüggésben alakult ki, és „amennyiben az információik helyesek”, a Magyar Közút az esetet vis maiornak minősítette.

A 24.hu megkereste a Magyar Közút Zrt.-t, akik egész másképp látják a helyzetet: szerintük a kerékpárút nem a közút „suvadása” miatt sérült meg, hanem épp fordítva.

A kerékpárút beszakadása később részben érintette az általunk üzemeltetett országos utat is. Mivel a kerékpárút suvadása nem közúti területen történt, ezért társaságunk nem rendelhetett el szakértői vizsgálatot – áll a válaszukban.

A lap megkereste Posta Györgyöt, Tokaj polgármesterét is, aki annyit árult el, hogy a kerékpárút az út mellé épült, és az „út volt az, ami először megcsúszott”. Arra a felvetésre, hogy a Magyar Közút Zrt. ennek éppen az ellenkezőjét állítja, nem reagált. A polgármester azt mondta, a történtek okának feltárása folyamatban van, arról azonban, hogy ki folytat vizsgálatot és az milyen szakaszban van több mint fél évvel az omlás után, nem árult el részleteket.