Mercedes? Kösz nem

Ezután borzasztó hosszú várakozás következett, hogy az autó megérkezzen. Teltek a hónapok, Dávid folyamatosan levelekkel bombázta a kereskedőt, hogy mi a helyzet az autójával. Az EQS átvételét végül 2023 márciusára tudták leegyeztetni, azt azonban furcsának találta, hogy még az autó tényleges átvétele előtt az összes szerződést, átvételi elismervényt és nyilatkozatot előre aláíratták vele.

Az igazi bohózat azonban csak itt kezdődött, hiszen amint elhagyta a kereskedést az autóval, hibajelzés jelent meg a műszerfalon: a vészfékező asszisztens nem működik. Dávid felhívta a kereskedést, ám mivel menet közben voltak, érdemi segítségnyújtásra nem volt lehetőség, így azt az ígéretet kapta, hogy szoftverfrissítéssel megoldható lesz a dolog.

Elromlott a napfénytető is, nem csukódott. Így viszont nem lehetett sehol leparkolni, mert beázhatott volna az esős időszakban. Ezt a márkaszervizből kiérkező technikus orvosolta végül, majd az autót bekérették szoftverfrissítésre a szervizbe. Ez úgy zajlott, hogy letöltötték az EQS szoftverét, azt beküldték a német központba, majd olvasónknak egy újabb alkalommal meg kellett jelenni a szervizben, hogy a javított verziót feltegyék az autóra. Ezek mind 200 kilométeres utak voltak Dávidnak, így az ideje és a pénze is ment a dologgal.

A vezetőoldali ajtó nem csukódott rendesen, ennek kapcsán is ment a pinngpongozás, hogy vajon melyik kirendeltség tudja orvosolni a problémát. A sávváltást segítő asszisztens szintén bekrepált, a nagyjából 600 ezer forintos felárat jelentő extra hang- és hőszigetelés pedig szintén nem győzte meg olvasónkat, így egy tesztvezetésre invitálta a Mercedes képviselőit. Itt egy mobilos appal mérték a közúti forgalomban, hogy hány decibeles zaj szűrődik be az utastérbe, majd egy extra szigeteléssel fel nem szerelt EQS-be átülve ugyanilyen mérést végeztek.

Dávid szerint egyrészt a mobilos app nem hitelesített műszer, másrészt a közúti mérést sok minden torzíthatja, például hogy milyen hangos járművek mellett haladnak el. A dolog vége az lett, hogy a Mercedes elutasította a panaszt, ahogyan a fékrendszer hatékonyságát is szubjektív problémának vélték, így ezt is elutasították.

A Mercedes ME alkalmazás sem működött rendesen, a frissített applikáció szintén nem segített Dávidon. Többször előfordult, hogy az alkalmazás riasztott, hogy az autó elhagyta a területet, miután leparkolta valahová. Nagy futás lett a vége, az EQS viszont a helyén állt. A futás után alaposabban megnézte az alkalmazást és lehetett látni, hogy három nappal korábbi információt adott tévesen és késedelmesen. Ezen felül az OTA (Over The Air) frissítések sem működtek.

A szervizben 30 napig volt az EQS, és mivel sem a vészfékező, sem a sávváltó asszisztenst nem tudták megjavítani, így Dávid elhozta az autót. Végül Németországból érkezett egy szakember, aki meg tudta oldani a problémákat. Szintén pikáns részlet, hogy a szervizben megsérült az autó lökhárítója, így az alig 2000 kilométert futott EQS már nem 100 százalékos fényezéssel rendelkezik, hiszen javítani kellett azt az elemet. Olykor a szellőztetés és a klíma sem működött megfelelően az autóban.https://alapjarat.hu/cikk/el-mondo/vettem-egy-uj-elektromos-mercedest-60-millioert-egyik-hibat-masik-utan-produkalja/32815?t=a_ye-