Ritkábbá tehetik az idősek orvosi vizsgálatát a jogosítványokhoz egy uniós tervezet miatt

A jogosítványoknak motorokra és személyautókra legalább 15 évig, tehergépjárművekre és buszokra pedig öt évig kellene érvényesnek lenniük az Európai Parlament szerdán megszavazott álláspontja szerint.

Az EP közleménye alapján a képviselők nem támogatják, hogy csökkentsék az idősek vezetői engedélyének érvényességi idejét, mint azt az Európai Bizottság eredetileg javasolta, hogy elkerüljék a diszkriminációt. A képviselők többsége egyetértett vele, hogy a járművezetők a jogosítvány kiállításakor és megújításakor maguk értékeljék alkalmasak-e a vezetésre, de az uniós tagállamok eldönthetik, hogy ehelyett orvosi vizsgálatot is kell-e végezni, azaz Magyarországon is maradhatnának a kötelező látogatások az orvosnál. Ezeken többek között a járművezetők látását, szív- és érrendszeri állapotát is ellenőrizni kellene.

Az Euractiv korábban arról írt, hogy több tagállamban, például Ausztriában és Németországban is az idősek elleni diszkriminációként értékelték az eredeti javaslatot, ami 70 év felett gyakoribb, ötévenkénti vizsgálatokat írt elő. Az EP közleménye szerint ugyanakkor Magyarországon még szigorúbb a szabályozás: a hatályos rendelet alapján a hosszabbítás és az orvosi alkalmassági vizsgálat tízévente szükséges, 50 év felett viszont már öt-, 60 felett három-, 70 felett pedig kétévente.