Elmesélte, hogy a megyei napilapok központi irányítójaként miért lett elege a Rogán Antallal folytatott egyeztetésekből

Szakács Árpád elmesélte, hogy a megyei napilapok központi irányítójaként miért lett elege a Rogán Antallal folytatott egyeztetésekből

Szerinte ezzel olyan eszközök jelennek meg a politikai életben, amely inkább a bűnözői világhoz állnak legközelebb.

„Ez nem tényfeltárás?

Hát az nem tényfeltárás, hogyha illegális eszközökkel megfigyelek valakit, majd ezeket az eszközöket felhasználva, bezsarolva, nem tudom, egyéb módszerekkel olyan nyomást próbálok rá gyakorolni, ami szembemegy mindennel, amit médiának és újságírásnak lehet nevezni. Tehát, hogy ezek súlyos problémák, hiszen gondoljunk bele abba, hogyha meg lehet csinálni egy emberrel, két emberrel, három emberrel, akkor meg lehet majd csinálni az egész társadalommal is ugyanezt, mint ahogy ebbe az irányba mennek a folyamatok. Ha már Rogán Antalnál tartunk, ő nyújtotta be decemberben a digitális állampolgárságról szóló törvényt. A digitális állampolgárságról szóló törvény az a kínai típusú társadalmi kreditrendszer a világ legdurvább diktatúrájának az informatikai alapját jelenti. Tehát ezek olyan súlyos erkölcsi, morális és egyéb aggályokat vetnek föl, amelyek egy olyan világba, amit szabadságként értelmezünk, amelyben szabadon beszélhetünk, tehát egy olyan világot képzelünk el a gyerekeink, unokáink számára is, ezek teljesen elfogadhatatlanok. Tehát, hogy igazából ezeket látom én problémának, mert arról persze lehet vitatkozni, hogy egy propagandaminiszter ilyen szinten bele kell-e nyúljon ezekbe a médiatartalmakba ilyen értelemben. Tehát lehet, hogy igen, lehet, hogy nem, nem akarok ebben állást foglalni.”

Arra a kérdésre, hogy az ezeken az értekezleteken elhangzotak utasítások voltak-e vagy kérések, Szakács az mondta: „utasítások teljes mértékben, itt nincs kérés. Tehát, hogy ez, meg ez fog következni. Jövő héten, két hét múlva ezzel, meg ezzel jövünk ki, mit csinál, ki ír publicisztikát róla”.

A műsorvezető megkérdezte azt is, hogy publicisztika esetében például előfordulhatott-e olyat, hogy a publicista mást gondolt, de a kérés meg annak az ellenkezője volt, és úgy kellett hajlítani a dolgot?

„Nem gondolkoznak ezen a publicisták. Tehát, hogy akik ebben részt vesznek ilyen szinten, azok megkapják, hogy mi kell benne legyen, mit kell kihangsúlyozni, milyen információk legyenek benne, és azt végrehajtja, tehát semmilyen morális és egyéb szempontok nem jöhetnek számításba. Nem is jöttek, és nem is volt igény tudtommal egyetlen egy publicista részéről sem, akiket én ismertem, meg akiknek ki lettek adva ezek a munkák és feladatok, hogy visszautasították volna, szinte örömmel vetették bele magukat minden egyes ilyen kérésbe, ha az utasítást kérésnek lehet nevezni.”

Ezek azok a részek, amelyekről Szakács 2016–2020 között a Mediaworks nyomtatott megyei napilapjainak központi szerkesztőségének elismert és díjazott főszerkesztőjeként valóban tudhatott. A beszélgetésben aztán kitér számos olyan dologra, amely már a véleményét tükrözi.https://444.hu/2024/02/25/szakacs-arpad-elmeselte-hogy-a-megyei-napilapok-kozponti-iranyitojakent-miert-lett-elege-a-rogan-antallal-folytatott-egyeztetesekbol