TBC-ek voltak a Suba-lyuki neandervölgyiek
The Suba-lyuk Neanderthal cave is being seen in Cserepfalu, Hungary, on November 7, 2023. The cave was inhabited by Neanderthal men 71 or 61 thousand years ago. (Photo by Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images)

Tuberkulózis (TBC) gyötörhette  Közép-Európa neandervölgyijeit 35 ezer évvel ezelőtt – számol be a Live Science. Ez az első alkalom, amikor a betegséget neandervölgyieknél azonosították, ami felveti a kérdést, hogy a tuberkulózis hozzájárult-e a kihalásukhoz. A publikációk itt és itt érhetők el.

A szakértők azon két személyt vizsgálták meg, akiknek maradványait 1932-ben tárták fel a magyarországi, a Bükk-vidéken fekvő Suba-lyukban. A helyszín rendkívül fontos közép és késő paleolitikus lelőhely, a bejárathoz közel többek között egy nő és egy 3-4 éves gyermek neandervölgyi csontjaira bukkantak.

Az új elemzés megerősítette, hogy a gyermek 33-34, a felnőtt pedig 37-38 ezer éve halt meg. A csontok emellett rengeteg nyomot őriztek az érintettek életével és halálával kapcsolatban.

A kutatók mindkét személy esetében fertőzés egyértelmű jeleit észlelték, a felnőtt gerince mentén, illetve a gyermek koponyájában csontelváltozásokat detektáltak. Az úgynevezett lítikus elváltozások csontveszteséggel, illetve lyukak kialakulásával jár, ezen üregeket utóbb új csont tölti ki. A Pálfi György, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa által vezetett csoport szerint a deformációkat számos betegség előidézheti, elhelyezkedésük és mintázatuk jelen esetben mégis tuberkulózisra utal.

Az elmélet tesztelésére Oona Lee, a Birminghami Egyetem kutatója csapatával a csontokból vett mintákat elemezve kereste a kórokozó, a Mycobacterium tuberculosis genetikai nyomait. Mindkét minta pozitív lett, és egyéb, biomolekuláris módszerekkel is sikerült megerősíteni a TBC jelenlétét.

A felfedezés további kérdést vet fel. Vajon hogyan fertőződtek meg? Tuberkulózis jeleit korábban detektálták már a periódus bölényeinél, elképzelhető, hogy a neandervölgyiek a hordozó állatok húsát fogyasztva betegedtek meg. Az friss eredmények tükrében a csapat úgy véli, hogy a TBC is hozzájárulhatott ősi rokonunk kihalásához, ennek alátámasztásához viszont további elemzések szükségesek.https://ng.24.hu/kultura/2024/02/11/tuberkulozisosak-voltak-a-magyar-neandervolgyiek/