Miskolc? Bilincsben vittek el két börtönőrt a munkahelyéről, majd letartóztatták őket – videó

Bilincsben vittek el a munkahelyéről két börtönőrt. Azzal gyanúsítják őket, hogy mobiltelefonokat csempésztek be a raboknak pénzért.

Kovács Katalin, Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy mind a két börtönőr tagadta a bűnösségét. Hozzátette, a bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően mindkét gyanúsítottnak elrendelte a letartóztatását. A végzés ellen a terheltek, és a védőik is fellebbeztek, így az nem végleges.

A megalapozott gyanú lényege szerint egy észak-magyarországi büntetés-végrehajtási intézetben körletfelügyelőként dolgozó két férfi illegális kapcsolatot tartott fenn az intézet különböző objektumaiban elhelyezett fogvatartottakkal és azok hozzátartozóival.

Ennek során a büntetés-végrehajtási őrmesterek 2023 októberében jogtalan előnyként készpénzt fogadtak el azért, hogy a fogvatartottak részére tiltott tárgyakat vigyenek be az intézetbe. A nyomozás adatai arra utalnak, hogy az egyik felügyelő kifejezetten kereste a kapcsolatot fogvatartottak rokonaival, akiket telefonon, de akár személyesen is igyekezett pénz átadására rávenni, s cserébe hivatali kötelességének megszegését ígérte.

Az egyik elkövető 60 ezer forintot vett át azért, hogy mobiltelefont és gyógyszert csempésszen be egy fogvatartottnak, míg a másik felügyelő két elítéltnek vitt be telefonokat 170 ezer forintért.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indult ügyekben a nyomozó ügyészség az NVSZ közreműködésével a hét elején elfogta az elkövetőket, szolgálati és lakóhelyükön kutatást hajtott végre, majd elrendelte őrizetüket és gyanúsítottként hallgatta ki őket. A nyomozó ügyészek az egyik elkövető lakásán kábítószer fogyasztásához használt eszközöket, továbbá kábítószergyanús anyagot foglaltak le és a férfival szemben alkalmazott kábítószer-gyorsteszt is pozitív eredményt hozott.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmény elkövetése miatt indítványozta a két börtönőr letartóztatását. az ügyben eljáró nyomozási bíró egyetértett az ügyészség indítványával, és letartóztatta őket. A bv a két gyanúsított szolgálati jogviszonyát azonnal felfüggesztette.