Jogerős ítélet igazolja, hogy az Index hazudott a Datadatról

A Fővárosi Ítélőtábla a cikkekben szereplő rágalmak törlésére, valamint a felperesek számára négymillió forint megfizetésére utasította a kormányközeli hírportált.

Jogerős ítélet igazolja, hogy az Index hazudott a Datadatról – áll a cég közleményében.

Fotó: Archív blikk.hu

Tavalyelőtt ugyanis a hírportál több cikkében is azt állította, hogy a Bajnai Gordon nevével összeforrt cég illegális adatbázist épített, majd a választásokat megelőzően SMS-kampányt folytatott, és hogy mindezt hatósági jelentések igazolják. Mindez azonban a Fővárosi Ítélőtábla állásfoglalása szerint nem felelt meg a valóságnak és a cikkekben szereplő rágalmak törlésére, valamint a felperesek számára négymillió forint megfizetésére utasította a portált.

„A rendelkezésre álló adatok szerint a folyamatban volt hatósági eljárások nem a felperesek ellen folytak. […] A tényállítások valóságát a perben az alperes nem bizonyította, ezért a jogsértés megtörténtének megállapítása indokolt volt” – áll az ítéletben.

Az Indexen a hírt azzal kommentálták, hogy a bíróság a felperes által jogsértőnek tartott öt közlésből három esetében nem adott igazat, azaz a Datadatot jogszerűen lehet olyan adathalászcégnek nevezni, amely álprofilokkal dolgozik, és bérkommentelőkkel segítik az ellenzék kampányát. Az Index a cikkében azt is írja, hogy a Datadat ügyvezető igazgatója, Szigetvári Viktor ezen utóbbiak ellhallgatásával jogsértő módon, hamis színben tüntette fel a jogerős ítéletet. A portál az ítéletnek ránézve elmarasztaló részével kapcsolatban felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához, illetve megfontolja, hogy jogi lépésekkel éljen az általa hamis tartalmúnak nevezett közlemény miatt.

A Datadatról szóló állítások annak idején több kormányközeli lapban is megjelentek, ennek megfelelően a cég pert is indított a sajtótermékek ellen, a Magyar Nemzet és 17 vidéki lap ellenében tavaly novemberben első fokon nyertek is. Ez mondjuk már csak azért sem túl meglepő, mert a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is azzal zárta le a Datadat elleni vizsgálatát, hogy nem találták nyomát törvénysértésnek.

Korábban

a Fővárosi Törvényszék szeptember 19-i elsőfokú ítéletében ismét Bajnai Gordonnak és a Datadatnak adott igazat a Magyar Nemzettel és a Mediaworks 17 megyei hírportáljával szemben. Az első fokú ítélet szerint a lapoknak elérhetetlenné kell tenniük valótlanságokat állító cikkekeiket, és fejenként 2 millió forint sérelemdíjat kell fizetniük Bajnai Gordonnak és a Datadatnak.

A cég közleményében kiemelte, a Mediaworks felületei a vitatott cikkekben valótlanul állították, hogy:

  • a Datadat adathalász tevékenységet végez;
  • a Datadat álprofilokkal és bérkommentekkel segíti az ellenzék kampányát;
  • a Datadat illegális adatbázist épített 1 millió választópolgárról;
  • és nekik SMS-t küldött a választásokat megelőzően.

A Bajnai Gordon egykori miniszterelnök érdekeltségébe tartozó Datadat neve a 2022-es választások előtt lettt széleskörben ismert, miután kormányzati médiumok azzal vádolták meg a céget, hogy illegálisan fért hozzá telefonszámokhoz és nevekhez, és így visszaélésszerűen buzdított szavazásra embereket. Azóta az Origo, az Index és a közmédia elleni perüket is megnyerték első fokon.