Skip to content

Novák kitüntetett egy református lelkészt, aki 62 millió forinttól fosztott meg egy iskolát

Novák kitüntetett egy református lelkészt, aki 62 millió forinttól fosztott meg egy iskolát

Saját működésére fordított 62 millió forintot a kitüntettett lelkész által vezetett egyházközség, pedig azt egy iskola működtetésére kapták.

Novák Katalin kegyelmi botránya
Még a kormánypártok soraiban is komoly felzúdulást keltett, hogy Novák Katalin köztársasági elnök megkegyelmezett a bicskei gyermekotthonban történt pedofil ügy egyik érintettjének, K. Endrének. A botrányba Novák Katalin, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter is belebukott. Az ügy legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.
FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

Annak ellenére kapott köztársasági elnöki kitüntetést a kegyelembotrány miatt múlt héten lemondó Novák Katalintól Bödecs Pál, a Kiskunhalasi Református Egyházközség vezetője, hogy az egyházközségnek vissza kellett fizetnie 62 millió forint normatívát, amelyet jogosulatlanul használt fel – erről egy 2021-es könyvvizsgálati jelentésre hivatkozva számolt be a Népszava.

Bödecs tavaly augusztus 20-án vehette át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, az indoklás szerint „kimagasló tevékenysége elismeréseként”. Történt ez annak ellenére, hogy a két évvel korábbi jelentés szerint az egyházközséghez tartozó Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnáziumot és Kollégium működésének biztosítására kapott pénzt az egyházközség saját működésére használta fel az iskola helyett. A gimnázium igazgatóját, Varga Juditot (aki csak névrokona a szintén a kegyelembotrány miatt visszavonuló exminiszternek) pedig annak ellenére váltotta le 2022-ben, hogy belső támogatottsága 85 százalékos volt a Népszava szerint.

Arról nincs hír, hogy mire használta fel a támogatást az egyházközség, de a Bödecs javaslatára alapított és általa vezetett Halas Rádió 59,8 millió forintot kapott az egyházközségtől 2013 óta. A rádió mögötti cég ráadásul egy jégpálya üzemeltetését is feladatául kapta, amelyet az egyházközség és a kiskunhalasi önkormányzat közösen finanszírozott, a pálya azonban mindössze néhány hónapig működött.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük