Nincs lezárva az alsózsolcai történet
Nincs lezárva az alsózsolcai történet – ezt mondta nemrég az akkumulátor-feldolgozó üzem beruházója a 444.hu kérdésére. Ezt erősítette meg híradónknak is.

Nagy felháborodást keltett Alsózsolcán az a tavalyi bejelentés, mely szerint akkumulátor-feldolgozó üzem épül a településen. A szlovén Andrada csoport Alsózsolcai érkezését Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be azzal, hogy állami támogatással a világ legmodernebb technológiájával épít a cég a kisvárosban akkumulátorbontó gyárat.

helyiek ellenérzését mindezzel hamar ki is váltották: az emberek az egészségüket és a környezetüket féltették – a legaggályosabbnak pedig azt tartották, hogy az üzem vízbázisra épülne.

Az ősz elején forró hangulatú lakossági fórumok követték egymást, ahol a település lakói és vezetői is kifejezték tiltakozásukat a tervezett gyárral szemben. Bizonytalanságban ugyan, de leperegtek a hónapok, míg aztán az év elején közleményben jelentette be a cég, hogy Alsózsolca helyett Sóskúton hozza létre üzemét.

Így tehát múlthéten már a Budapesttől alig 10 kilométerre fekvő településen tarthatta zárt sajtótájékoztatóját az Andrada. A 13 milliárd forintos akkumulátor-feldolgozó üzemen túlmutatóan adódtak kérdései a 444.hu-nak is. Az országos hírportálnak a cég képviselője azt nyilatkozta, „nincs lezárva az alsózsolcai történet”.

Kifejtették, Magyarországon két olyan régió van, ahol az általuk újrahasznosított akkumulátorok gyártási kapacitása összpontosul: Miskolc és Debrecen környéke, valamint a főváros vonzáskörzete. Az Andrada továbbra is mindkét régióban érdekelt, ezért még keresnek egy északkeleti telephelyet is.

Miskolc TV minapi megkeresésére pedig mindezt megerősítve azt írták:

ragaszkodnak eredeti terveikhez Magyarországon – Alsózsolca és térsége is követheti majd a sóskúti beruházást.