Az egynapos matrica egy szivatás lesz

Totalcar arról ír, hogy az egynapos sztrádamatricákról szóló rendeletmódosítás hamarosan hatályba léphet, és a tervezet szerint nem a vásárlástól számított 24 órára fog vonatkozni, hanem az adott napon 0 órától 24 óráig lesz érvényes.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium oldalán nemrég megjelent rendeletmódosítás tervezete részletezi az egynapos autópálya-matricák bevezetését, beleértve az árat és az érvényességi időt. Ez alapján az egynapos matrica ára több mint 5 ezer forint lesz.

A tervezet szerint az egynapos matricáért az éves országos matrica árának 9 százalékát kell fizetni. Az idei évben a motorok és a maximum 7 személyes személyautók esetében az éves matrica ára 57.260 forint, tehát az egynapos matrica ára 5.150 forint. A 3,5 tonnánál könnyebb kisbuszok és kisteherautók esetében az éves matrica ára 81.280 forint, tehát az egynapos matrica ára 7.310 forint lesz.

A korábbiakban nem volt egyértelmű, hogy az egynapos matrica érvényessége a megváltástól számított 24 órára vagy egy adott naptári napra vonatkozik-e. A tervezet szerint az utóbbi lesz.

Abban ugyanis ez áll:

A napi jogosultság: amely a vásárló által megjelölt naptári napon 0 órától 24 óráig.

Ha valaki például április 15-én 13 óra 48 perckor vásárolná meg az egynapos matricát, akkor az csak április 15-én érvényes, nem pedig április 16-án 13 óra 47 perc 59 másodpercig. A tervezet értelmében a módosítás március 1-jén lép életbe, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy már márciustól elérhető lesz az egynapos matrica. A  jogszabály-módosításban ugyanis ez szerepel:

A megállapított árat a NÚSZ Zrt. a honlapján közzéteszi. A közzététel és a hatálybalépés között legalább 30 napnak el kell telnie.

Az egynapos ár még nem jelent meg a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) weboldalán, ami arra utalhat, hogy esetlegesen késésben van a tervezett március 1-i megjelenéssel.

***