Skip to content

Trócsányi László? Ki lehet Novák Katalin utódja?

Trócsányi László?  Ki lehet Novák Katalin utódja?

Marad az irány, vagy fordulat jön? – Ki lehet Novák Katalin utódja?Fotó. Schadl lelkesen magyaráz Trócsányinak Miskolcon.

archív

 

Schmittel egy életvidám motorost, az emberek emberét kaptuk, aztán jött a mosolytalan Bibó-szakkollégista, ősfideszes Áder, majd felépítették az érző, családszerető anyát, a „jó zsaru” Novákot. Ki lehet az utódja? Egy sportos katona? Egy régi politikai bajtárs? Folytatódhat-e a női vonal? Vagy meglepetéselnök érkezik?

Novák Katalin kegyelmi botránya
Még a kormánypártok soraiban is komoly felzúdulást keltett, hogy Novák Katalin köztársasági elnök megkegyelmezett a bicskei gyermekotthonban történt pedofil ügy egyik érintettjének, K. Endrének. A botány fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.
FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

A bonviván olimpikon, a régi barát, a felépített nő.

Nem könnyű feladat mintát találni a NER eddigi köztársasági elnökeinél (Schmitt Pál, Áder János, Novák Katalin) hacsak azt nem, hogy mindannyian megrögzötten és vállaltan fideszesek, lélekben és formálisan is. És csak jobban megzavarja a képet, ha megnézzük, hogy 2010 előtt Mádl Ferenc és Sólyom László személyében két jogtudóst szavazott a Fidesz elnökké úgy, hogy őket aligha nevezhetjük pártembernek.

Még nehezebb a dolgunk a „ki lesz Novák utódja?” kérdéssel, ha azt nézzük, mikor hány jelölt neve forgott, és mikor mennyire sikerült a sajtónak eltalálnia Orbán Viktor következő lépését az ilyen típusú játszmában.

Schmitt Pál jelölésekor, 2010-ben a korabeli cikkek szerint Orbán ragaszkodott az olimpiai bajnok fideszeshez, volt EP-képviselőhöz, parlamenti képviselőhöz, házelnökhöz. Akkoriban felmerült még Vizy E. Szilveszter és Pálinkás József, két reáltudós neve is, de Orbán kitartott Schmitt mellett. „Az volt a cél, hogy olyan jelöltet találjanak, aki jóval közvetlenebb (Sólyomnál), aki nem tart távolságot az emberektől, aki esendő, és aki szerethető”, írta akkor a független Origo.

Schmitt Pál és Áder János 2021-ben
© MTI / Kovács Attila

Miután az „emberek embere” Schmitt egy plágiumbotrányba belebukott 2012 tavaszán, stratégiát váltott a Fidesz, és azonnal politikai jelöltben kezdett gondolkodni, feltehetően azért, mert ki akarták küszöbölni a kockázatot, hogy esetleg megint ráfutnak valami régi, rejtett aknára valakinél. Áder tökéletes volt ilyen szempontból, és egymás után két ciklust is elvitt.2020 októberében a kormányközeli Mandiner azt szellőztette meg, hogy a Fidesz már gondolkodik Áder utódján, és Trócsányi László, Csák János és Maróth Miklós neve merült fel. Trócsányi László akkoriban EP-képviselő volt, Maróth Miklós az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke, Széchenyi-díjas magyar klasszika-filológus, Csák János pedig akkor még „csak” üzletember, korábbi londoni magyar nagykövet. 2021 nyarán a kör sajtóhírek szerint Trócsányira szűkült, ezt az infót a Népszava állítása szerint fideszes politikusok is megerősítették. Orbán Viktor végül 2021 legvégén, évzáró sajtótájékoztatóján jelentette be Novák Katalin akkori családügyi miniszter nevét úgy, hogy előtte nemigen merült fel a neve sajtótalálgatásokban.

Ilyen előzmények után elemző legyen a talpán, aki eltalálja, kiben gondolkodhat most a Fidesz, de nézzük, kik tűnhetnek potenciális jelöltnek!

Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Persze könnyű úgy elővenni a nevet, hogy a Fidesz-közeli kutatók elkezdték mérni az ismertségét, támogatottságát. Tulajdonképpen logikus választás lehet amiatt, hogy a katonássportos férfi miniszterrel teljesen más irányba indulna a Fidesz a kettős kudarcot hozó lágy, barátságos, emberire brandelt elnökségek (Schmitt, Novák) után. Ha Novák után megint novákos elnök jönne, akkor mindenkinek folyamatosan eszébe jutnának az előzmények, így viszont tiszta lappal indulhat a Sándor-palota, ráadásul Orbán Viktor mostanában amúgy is közel van a katonai témákhoz, katonaéveiről nosztalgiázik, a fia pedig Európa legjobb kadétiskoláját végezte el, és lett hivatásos katona.

Valaki a korábbi nevek közül: Csák János, Trócsányi László, Maróth Miklós

Trócsányi volt nagykövetként, alkotmánybíróként, miniszterként, jelenlegi EP-képviselőként otthonosan mozog a politikában, a jogban és a diplomáciában is, itthon és külföldön is. Karrierjében egyetlen megbicsaklás van: 2019-ben őt jelölte a kormány magyar tagnak az Európai Bizottságba, ezt azonban az Európai Parlament megfúrt



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



5 Comments

  1. névtelen
    2024.02.14. 00:38

    Persze!
    De akár Schadl is lehetne államelnök, hisz már kiengedték a böriből.

  2. Névtelen
    2024.02.14. 14:14

    Nem kérdés.

    Az amerikai nagykövet felesége

  3. Névtelen
    2024.02.14. 14:23

    NEM LEHET
    ezzel a ökörséggel dobálóznak a Novák Katalin által megkegyelmezett bemószerolt 62 éves tanár esetében is
    ,hogy lehet tanár, iskolaigazgató, stb
    DE NEM IGAZ; mert úgysem veszik fel . Az RTL elrettent, stb, stb, kérhetik a feddhetetlenségit

    „A feddhetetlenség egyes közszolgálati rendszerekben a jogviszony keletkezésének egyik általános feltétele lehet. Szigorúbb fogalom a büntetlen előéletnél. Ugyanis ha büntetlen előéletet követel meg a jogszabály a kinevezés feltételeként, az a személy is eséllyel jelentkezhet a közszolgálati pályára, aki ugyan követett el korábban valamilyen bűncselekményt, de már mentesült a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól (tiszta az erkölcsi bizonyítványa). De ha feddhetetlenség az alkalmassági követelmény, úgy nem létesítenek közszolgálati jogviszonyt azzal a személlyel, aki korábban bármikor követett el bűncselekményt ha mentesült, ha nem a hátrányos következmények alól. A magyar közszolgálati törvények nem követelnek meg feddhetetlenséget, de továbbmennek a büntetlen előélet előírásán, amikor meghatározott bűncselekmények esetén a mentesítéstől számított meghatározott ideig még nem engedik meg a jogviszony létesítését.”

  4. Névtelen
    2024.02.14. 14:25

    Ahhh! Már Kónya Endre csak „érintett”

    Halad, halad a dollárbaloldal 😂😁😂

  5. Névtelen
    2024.02.14. 14:39

    Ha, Novák nem volt jó a baloldalnak, kapjanak csak egy kérlelhetetlen jobboldalit, volt SZDSZ-est.

    Elég volt a hazai/nemzetközi baloldalnak a „láthatatlan nemzetegység” udvarlásból.

    Legyen Szájer József. az USA+ EU összes LMBTQ….I….P….Z támogatásával.

    A CEU-kollégisták rögtön elcsendesülnének. A fél ország (szdsz) befogná a száját.

    az I, a P, a Z csak idő kérdése. Korszellem. A „z” meg migránsok+vendégmunkások társadalmasítása miatt kell

    Minden 2 ezer éves nevelőintézetbe csak leszbikákat vegyenek fel! Azokra még a gyanú árnyéka sem vetülhet. 100% kvóta. Nálunk nem lesz Spárta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük