Egy terepjáróval menekült Balog Zoltán a református zsinati hivatalba

A fél magyar média arra vár, hogy Balog Zoltán

Balog terepjárója fél 10 körül érkezett meg a helyszínre, majd a kocsibejárón át betolatott egy belső bejárathoz. Hogy biztosra menjenek, a Volvóra gyakorlatilag ráálltak egy kisbusszal, így Balognak lényegében csak a feje tetejét lehetett látni, mielőtt bemenekült az épületbe.

Másfél tucat újságíró várja Balog Zoltánt a Magyarországi Református Egyház zsinati hivatalánál. A református püspököt, korábbi minisztert azért rendelték be az épületbe, hogy magyarázatot adjon a lelkipásztoroknak és presbitereknek a kegyelmi botrányban játszott szerepéről.

A zuglói helyszínre Balog 10 órakor érkezett meg, a püspökök nem sokkal utána követték. Az esperesekkel és gondnokokkal együtt 11 órakor már 40-50 ember volt az épületben. A szomszédok beengedték az épület udvarába az újságírókat, akik most ott várakoznak Balogra.

A helyszínen várakozó újságírók
photo_camera A helyszínen várakozó újságírók Fotó: Urfi Péter

Miután megkezdődött a gyűlés, a HVG tudósítója szerint az egyik református gondnok kijött az épületből, és közölte, hogy nem hajlandó leadni a telefonját, majd elviharzott.

Balog öt napja még arról posztolt, hogy néhány hétre visszavonul imádkozni és gondolkozni. A 444 hétfő este egy ausztriai kolostornál találta meg, mielőtt elindult Budapestre. Kérdésünkre azt válaszolta, hogy kedden nyilatkozatot tesz. Előbb azonban egyházi kollégáival akar beszélni.

Hétfő esti levelében azt írta a lelkipásztoroknak, hogy nem ő nyújtotta be K. Endre kegyelmi kérvényét.

A Magyarországi Református Egyház zsinati hivatalának épülete
photo_camera A Magyarországi Református Egyház zsinati hivatalának épülete Fotó: Németh Dániel/444

Ahogy az elmúlt napokban mi is megírtuk: Balogot, aki évtizedeken át bizalmasa és politikai mentora volt Nováknak, régi ismeretség fűzi K. Endréhez, egyes információk szerint szerepe volt abban, hogy a köztársasági elnök megfontolta és megadta a kegyelmet a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki pedofil bűncselekmények eltusolási kísérletében volt bűnrészes.

Információnk szerint Orbán Viktor őt tartja a kegyelmi ügy egyik felelősének, ezért sokan arra számítanak, hogy még ma le fog mondani hivataláról.